Břevnovem prošel masopustní průvod, potřicáté

Tradiční průvod masek, který v novodobé historii masopustního veselí uspořádal Spolek břevnovských živnostníků již po třicáté, prošel Břevnovem po Bělohorské ulici z Dlabačova až do břevnovského kláštera.

Hlavní foto

Starosta Jakub Stárek v historickém vojenském kostýmu hned v úvodu dle tradice udělil maskám masopustní právo, dle kterého „je dovoleno zpívati, křepčiti a dobrého moku si zavdati“.  Následně se průvod vydal vzhůru k břevnovskému klášteru se zastávkou u některých obchůdků živnostníků. V klášteře bylo pro účastníky připraveno občerstvení, pro děti historický kolotoč. Nejhezčí masky si odnesly odměny. K slavnosti masopustu se připojil i břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha, který pro tuto příležitost uvařil a slavnostně narazil zabijačkový speciál Řezníkova 14 %, silný světlý ležák chmelený českými chmely Agnus a Blues.

„Spolkové akce Břevnovu svědčí, jak bylo vidět právě z návštěvnosti masopustu, kde se sešlo na šest set lidí.  Jsem rád, že se právě díky spolkovým aktivitám daří zachovávat tradice. Ať už to jsou aktivity spolku živnostníků nebo třeba Nesedím, sousedím, lidí kolem Unionu Břevnov nebo spolku Pro Břevnov, jehož zásluhou se na konci února v jedné z prodejen znovu objeví ikonický obraz z břevnovské cukrárny,“ říká starosta Prahy 6 Jakub Stárek.

Fotogalerii z akce najdete ZDE

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024