Bitvu na Bílé hoře znovu vyhráli císařští vojáci

Výstřely z děl, rachot pušek a dusot koňských kopyt bylo slyšet oba víkendové dny nad Vypichem u letohrádku Hvězda. Znovu se zde bojovalo o osud českého národa.
Hlavní foto

Jedna z nejvýznamnějších bitev české historie, bitva na Bílé hoře, trvala v roce 1620 necelé dvě hodiny. V oblaku střelného prachu se 19. a 20. září uskutečnila její rekonstrukce s českými stavovskými vojsky na jedné straně a vojsky Katolické ligy spolu s císařskými vojsky na straně druhé.

Tentokrát byli čeští stavové udoláni během hodiny. Rekordní počet - přes 750 šermířů historických skupin z různých částí Čech, ale i z dalších zemí Evropy - přijelo předvést velkolepou podívanou, která zároveň působila velmi realisticky a byla provázena historický výkladem.

Bitvu připomínající mezník českých dějin přišlo zhlédnout po oba dny na tisíce diváků a nebyly zklamány. Pořadatelé se snaží totiž držet reálií, ale zároveň dělat show. Scénář se tvoří několik měsíců.

Projekt Bílá hora 1620 vznikl jako nezisková aktivita lidí se zájmem o historii a vojenství. Iniciátorem je skupina historického šermu Rytíři Koruny České, která přizvala ke spolupráci třicet podobných skupin. Projekt podpořila i tento rok radnice Prahy 6. 

Při bitvě se používají repliky zbraní, které jsou zcela funkční. Na celou bitvu se spotřebuje kolem 20 kg střelného prachu nepočítaje v to zvláštní munici pro dobové repliky děl. Kromě hlavní bitvy byla součástí programu i vystoupení šermířských a tanečních skupin. Vojenské ležení doplnilo velké historické tržiště s dobovými stánky.

Video z bitvy na odkazu http://www.facebook.com/pages/Prague-Czech-Republic/Praha-6/110738609233#/pages/Prague-Czech-Republic/Praha-6/110738609233

Více fotografií na odkazu
http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/obrazem-strelba-a-krev-bitvu-na-bile-20090920.html

Reportáž TV6 na odkazu
Na Bílé hoře se střetlo 700 mužů

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024