Běžecký závod RunTour již tuto neděli na Ladronce

Již tuto neděli, tedy 14. října se v parku Ladronka poběží sedmý závod běžeckého seriálu RunTour České pojišťovny. Sportovní událost bude vrcholem celoročního putování. Pro nejmenší je připravena trať o délce 1 km. Po hlavních závodech na 5 a 10 km bude slavnostně předán šek na podporu kardiochirurgie FN v Motole. Záštitu nad akcí převzala starostka MČ Praha 6 Marie Kousalíková.

Hlavní foto

Závodníci z řad profesionálů i široké veřejnosti se mohou registrovat do středeční půlnoci na www.run-tour.cz za zvýhodněnou cenu 300 Kč (závod na 10 km) a 200 Kč (závod na 5 km). Další možností je zaplatit standardní cenu startovného přímo na místě před konáním závodu.

Upozorňujeme občany, že část parku od usedlosti Ladronka až po nákupní dům Kaufland bude v čase konání závodu úplně uzavřena a vyhrazena pouze pro běžce.

Kompletní zázemí se bude nacházet u usedlosti v centrální části Ladronky. Závodníci si zde vyzvednou svá startovní čísla v sobotu odpoledne nebo v neděli před závodem. Samozřejmostí jsou šatny, úschovna věcí a občerstvení na trati i v cíli. Dětský nesoutěžní závod startuje v 11 h, běh na 5 km začne v poledne a o hodinu později vyběhnout závodníci na 10 km trať. Na vítěze hlavních závodů čeká prize money ve výši 5 000 Kč, celkového vítěze seriálu odmění pořadatelé částkou ve výši 10 000 Kč.

Na startu se vedle české běžecké špičky představí i sportovní osobnosti a čeští reprezentanti - oštěpařka Barbora Špotáková, kajakář Vavřinec Hradílek a moderní pětibojař David Svoboda. „Běh je nejjednodušší a nejpřirozenější sport. Stačí vzít správné boty, sáhnout do šuplíku pro to správné oblečení a běžet. Navíc provozovat tento sport se dá za každého počasí po celý rok,“ motivuje k účasti na závodě olympijský vítěz David Svoboda. Tradičně nebudou chybět ani herecké hvězdy seriálu Cesty domů.

Ladronka nabízí atraktivní trať - svou charakteristikou by měla svědčit rychlým časům, protože nemá mnoho zatáček a zásadní převýšení. Pražský RunTour však nebude jen o běhání. Důležitou a nedílnou součástí závodu je i propojení s charitativními projekty. Z každého vybraného startovného poputuje 50 Kč na dobročinné účely. Vybrané peníze, minimálně pak 300 tisíc Kč, budou posléze předány Dětskému kardiocentru Fakultní nemocnice v Motole, které se zabývá především diagnostikou a léčbou vrozených a získaných onemocnění srdce a velkých cév, poruch srdečního rytmu, poruch srdeční funkce a krevního oběhu u rostoucího a vyvíjejícího se jedince od fetálního období do 18 let věku.

V rámci doprovodného programu je připravena autogramiáda sportovců ASC Dukla, střelba z laserových pistolí a veslařský trenažer. Návštěvníci si zároveň budou moci vyzkoušet kreslení karikatur nebo profesionální přístroj, který na základě diagnostiky došlapu umí doporučit vhodnou běžeckou obuv. Na závěr dne vystoupí hudební skupina Děda Mládek Illegal Band.

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024