Basketbalistky z MS ukázaly svůj um na Petřinách

Záhy po úspěšném mistrovství světa žen věnoval prezident České basketbalové federace spolu se stříbrným týmem kus originální palubovky ze šampionátu a basketbalový míč prezidentovi republiky Václavu Klausovi. Oba předměty však v úterý změnily svoji adresu. K vidění jsou nyní na Petřinách.

Hlavní foto

Václav Klaus se rozhodl věnovat cenné relikvie škole s bohatou historií výchovy basketbalových talentů. Díky tomuto gestu si budou moci žáci břevnovské základní školy Petřiny-jih každodenně připomínat velké chvíle českého basketbalu.

Část originální palubovky byla umístěna na zeď školní sportovní haly. Vitrínu doplnila ještě koláž čtyř fotek ze stříbrného vyvrcholení šampionátu, kterou k této příležitosti nechala zhotovit ČBF.



Slavnostní odhalení vitríny proběhlo ve sportovní hale. Škola ve spolupráci s městskou částí Praha 6 pojala celou událost velice prestižně a za přítomnosti senátora za Prahu 6 Petra Bratského, radního Ondřeje Balatky a starostky stejné městské části Marie Kousalíkové doprovázel odpoledne bohatý program.

Ředitelka školy Milena Koreňová během něj řekla: "Vážíme si toho, že Praha 6 vybrala zrovna naší školu jako tu, které prezident věnoval palubovku. Volba na nás padla, protože jsme škola sportovní. Ještě jednou děkujeme."

Co by to však bylo za oslavu stříbrných basketbalistek, kdyby se jí neúčastnily hrdinky právě onoho šampionátu pořádaného na českém území?



Jako zástupkyně úspěšného reprezentačního týmu byly vyslány Kateřina Elhotová, Edita Šujanová, Tereza Pecková, Markéta Bednářová, Petra Kulichová a Eva Vítečková. První tři jmenované se zúčastnily i střelecké soutěže. Nejlepší mušku prokázala Edita Šujanová.

Vystoupení aerobiku, basketbalový zápas kluci versus holky, ukázku tréninku malých talentů i soutěž svých svěřenkyň sledoval také trenér stříbrného týmu Lubor Blažek.

K vystaveným předmětům dodal: "Mně osobně se vitrínka velice líbí. Myslím, že by vystavení předmětů zde ve škole mohlo mít pozitivní dopad na sportující mládež. Chtěl bych ocenit pěkný program, který škola společně s městskou částí připravila. Bylo vidět, že děti mají o kontakt s hráčkami zájem."



Hráčky byly dětem k dispozici i při besedě a také při autogramiádě. Děti kladly hráčkám nejrůznější otázky od těch jednoduchých, až po otázky přímo na tělo.

K Evě Vítečkové například zazněla otázka, zda už chtěla někdy s basketbalem skončit. Super střelkyně však takovouto možnost ihned rázně zamítla.

Martin Peterka, ČBF

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024