Afghánští starostové zjišťovali v Praze 6 řízení města

Sedmičlenná afghánská delegace složená převážně ze starostů tamních měst přijala pozvání na pětidenní pobyt v Praze.
Hlavní foto

Starostové se chtějí seznámit s principy fungování města a městských částí, od strategického a územního plánování, přes fungování policie či oblast památkové péče až po informatiku a e-government.

“Afghánistán se stále vzpamatovává z více než dvaceti let soustavných válek a nesvobody. Dnes je to země poničená válkami, sužovaná atentáty či nelegálním obchodem. Když se ale podíváme do historie, uvidíme zemi, jejíž význam si po tisíciletí uvědomovali světoví obchodníci, vědci i politici. Afghánci jsou slavní svým jezdeckým uměním, hudbou i tanci. Kábul poloviny 20. století býval přirovnáván k Vídni 19. století,“
řekl starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa.

Do Prahy přijeli představitelé pěti afghánských měst před dvěma dny. Delegace se účastní pan Mohammed Fakir Bahram, náměstek starosty města Kábulu (3,5 mil. obyv.), pan Lal Aka, starosta města Djalalabad (168 tis. obyv.), pan Mohammed Younos, starosta města Mazar-e-charif (183 tis. obyv.), pan Andul Hakim Majidi, starosta města Cheberghan (60 tis. obyv.), pan Mohammed Hachem, starosta města Pol-e-Alam (6 tis. obyv.), a také zástupce ministerstva zahraničních věcí Afghánistánu pan Mohammad Zaher Nouristani a zástupce Kanceláře pro místní správu pan Barna Karimi.

V Praze 6 se k delegaci připojil také velvyslanec Islámské republiky Afghánistán v České republice J.E. p. Mohammadem Kacem Fazelly. Právě s ním v lednu tohoto roku diskutoval starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa o organizaci probíhající návštěvy, ale také o možném stěhování velvyslanectví Afghánistánu ze současné adresy v Praze 7-Trója do Prahy 6.

Na Staroměstské radnici afghánské vyslance oficiálně přijal předseda zahraničního výboru Zastupitelstva hl.m.Prahy Tomáš Chalupa. Už v roli starosty Prahy 6 je Chalupa přivítal také včera v obřadní síni ve Skleněném paláci v Bubenči, aby jim prezentoval fungování města, vztahy a pravomoci mezi hlavním městem a městskými částmi a autonomii městských částí. Afghánští vyslanci navštíví také sídlo Městské policie v Praze, Útvar rozvoje hlavního města, Odbor informatiky Magistrátu hl.m.Praha.

“Úkolem Afghánců je probudit svou zemi k životu a naším úkolem je Afghánistánu pomoci. Pomáháme při stavbě škol, pomáhají čeští dobrovolníci a humanitární organizace. Můžeme ale pomoci i jinak, sdílením zkušeností, inspirací, radou. Věřím, že Praha i Praha 6 se stane dobrým a podnětným studijním materiálem,“

domnívá se starosta Chalupa. Afghánští vyslanci se zpět do země vrací v pátek.

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024