11. 11. - Den válečných veteránů

Dne 11. listopadu 2013 si celý svět připomíná Den válečných veteránů. V tento den proběhne v Praze 6 za účasti Marie Kousalíkové, starostky městské části Praha 6 pietní akt, který bude zahájen u Památníku československých vojáků, účastníků  2. sv. války na Vítězném nám. ve 14.00 hod. Dále bude pokračovat ve 14.20 hodin u Památníku padlých válečných parašutistů v Technické ulici a zakončí se ve 14:40 u Památníků čs. zahraničních letců  na náměstí Svobody. U článku naleznete mapu s přehledem míst a časů pietního aktu.

Hlavní foto

Den válečných veteránů se slaví již od roku 1919, v České republice je připomínám především v posledních letech a od roku 2001 je to významný den ČR. Je připomínkou těch, kteří bojovali či padli ve válečných konfliktech, kterých se ve 20. století na evropském kontinentu, ale také v dalších blízkých i vzdálených místech, odehrálo značné množství.

“Je to tedy svátek nejen těch československých hrdinů, kteří ve druhé světové válce bojovali za národní svobodu, ale také více než 20 000 příslušníků Armády České republiky, kteří za posledních dvacet let prošli nejrůznějšími misemi na Balkáně, v Iráku, Afghánistánu a jinde,” řekla Marie Kousalíková, starostka městské části Praha 6.

11. listopad byl přitom vybrán symbolicky, neboť toho dne roku 1918 bylo ve vlakovém voze v Le Francport u severofrancouzského města Compičgne podepsáno příměří mezi Spojenci a Německem, jímž byly na západní frontě ukončeny boje 1. světové války. Hlavními signatáři příměří byli vrchní velitel spojeneckých sil maršál Ferdinand Foch a německý zástupce Matthias Erzberger. Zdroj: wikipedia.cz

Proč se vlčí mák stal symbolem Dne válečných veteránů?

Svůj původ to má v básni Ve Flanderských polích, kterou v roce 1915 napsal kanadský chirurg John McCrae, jenž sloužil na západní frontě, nedaleko belgického města Ypres. Útrapy a bolest raněných vojáků mírnil psaním básní, zvláště se ho dotkla smrt přítele a bývalého žáka poručíka Alexise Helmera. V den, kdy báseň vytvořil, prý vál jemný východní vítr a vlčí máky se mezi hroby jakoby vlnily. Papír s básní však autor posléze zahodil, našel ho ovšem jeden z důstojníků. Báseň ho zaujala, poslal ji do Anglie a časopis Punch ji publikoval 8. prosince 1915.

Vlčí mák pak jako symbol pro padlé vojáky 1. světové války poprvé použila americká profesorka a humanistka Moina Michaelová. V roce 1921 zvolil bývalý velitel britských expedičních sil polní maršál sir Douglas Haig jako předseda Nadace veteránů právě vlčí mák za symbol pro sbírku na pomoc válečným veteránům a invalidům. Tradice nošení vlčího máku se však autor básně John McCrae nedožil - padl před koncem války.

VIDEO: ČT24 – Historický magazín – Den válečných veteránů – reportáž kliknutím ZDE!

www.ceskatelevize.cz

Další odkazy:

www.vlcimak.anlet.cz

www.vhu.cz

http://www.mocr.army.cz/scripts/detail.php?pgid=214

MAPA S MÍSTY A TERMÍNY - obrázek zvětšíte kliknutím na mapu.

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024