Soutěž "Bytové domy a MŠ Rakovnická v Ruzyni"

V návaznosti na soutěžní podmínky schválené Radou MČ Praha 6, usnesením č. 2645/21 ze dne 22. 6. 2021, proběhla otevřená jednokolová anonymní architektonická soutěž o návrh.

Předmětem soutěže byl návrh a zpracování architektonického řešení novovstaveb bytových domů a mateřské školy v ulici Rakovnická v Ruzyni. Řešené území se nachází na pozemcích parc. č. 1910/2, 1912/2, 1914/2 a 1916/3 v k. ú. Ruzyně.

V rámci areálu bydlení bylo úkolem navrhnout bytové domy s nájemními byty včetně související zahrady. V rámci areálu MŠ bylo úkolem navrhnout dvoutřídní mateřskou školu včetně související zahrady. Ideovou částí bylo navrhnout na pozemcích parc. č. 2248/1 a 2252, k.ú Ruzyně úpravu navazujících částí komunikace Rakovnická v úseku Ledecká/Přílepská a Ledecká v úseku Rakovnická/Stochovská.

Předpokládaná společná hodnota investice (bez přeložek sítí a vybavení interiérem) činí 120 mil. Kč bez DPH. Soutěž tyto předpokládané náklady ověří a bude sloužit jako indikátor pro jejich případnou aktualizaci.

Na ceny a odměny byla v souladu se schválenými soutěžními podmínkami určena celková částka ve výši 950.000 Kč. V řádné lhůtě do 15. 9. 2021 obdržel Odbor územního rozvoje 8 návrhů. Porotou navržené rozdělení cen a potvrzení pořadí návrhů v této soutěži bylo schváleno Radou městské části Praha 6 usnesením č. 2942/21 ze dne 2. 11. 2021.

 

Pořadí návrhů:

1. cena - 450.000 Kč - návrh č. 2 - A.D.N.S. architekti s.r.o. / Akad. arch. Martin Němec, Ing. arch. Petr Dvořák
 

2. cena - 270.000 Kč - návrh č. 5 - Znamení čtyř - architekti s.r.o. / Ing. arch. Richard Sidej
 

3. cena - 100.000 Kč - návrh č. 3 - Architektonický ateliér ARKÁDA, s.r.o. / Ing. arch. Martin Řehák
 

zvláštní odměna - 80.000 Kč - návrh č. 8 - ASGK Design s.r.o. / Mgr. arch. Gabriela Kaprálová
 

 

Komentář poroty k vítěznému návrhu:

Urbanistické řešení respektuje charakter a měřítko okolní zástavby. Návrh citlivě navazuje na stávající zástavbu a zachovává od ní dostatečný odstup. Příznivě působí individuální řešení jednotlivých objektů, reagující na proměnnou hloubku pozemku. Pozitivně je hodnoceno rozšíření veřejného prostranství Rakovnické ulice o předpolí navržených objektů, vztah k bytovým domům a řešení ulice jako obytné zóny. Porota kladně hodnotí architektonické ztvárnění, vyváženost hmot a členění fasád. Bytové domy mají optimální skladbu a velikost bytů. Porota kladně hodnotí vytvoření venkovních soukromých prostor pro většinu bytových jednotek. Návrh jednopodlažní mateřské školy se zelenou střechou vhodně doplňuje strukturu zástavby a umožňuje snadnou změnu využití na multifunkční prostor. Pozitivem návrhu je vytvoření klidného vnitřního atria a jeho napojení na zahradu. Provozní a dispoziční řešení mateřské školy bude vyžadovat dílčí úpravy. Návrh respektuje ekonomické požadavky zadavatele. Z energetického hlediska je návrh hodnocený jako neutrální.

Doporučení poroty vyhlašovateli:

  • Zvážit umístění mateřské školy na pozemku ve prospěch jižní části zahrady.
  • Dopracovat dispoziční řešení mateřské školy.
  • Dopracovat stavebně-technické řešení objektů a energetické řešení mateřské školy.
  • Korigovat návrh dopravy v klidu ve prospěch parkovacích stání při severní fasádě bytových domů.

 

 

Jménem Městské části Praha 6 děkujeme všem soutěžícím za účast v soutěži.

Výstava soutěžních návrhů bude probíhat od ledna 2022 (dle epidemiologické situace)
 

v prostorách Galerie Chodba ve 3. patře budovy úřadu městské části Praha 6,

Československé armády 23, Praha 6.