ZŠ Norbertov má vlastní hřiště, 130 let od založení školy

Žáci ze základní školy Norbertov se dočkali. Vloni tato střešovická škola oslavila 130 let od svého založení, po celou dobu své historie však neměla k dispozici vlastní školní hřiště. To se slavnostně otevřelo až dnes.

Hlavní foto

Vzniku víceúčelového sportoviště předcházel výkup sousedních pozemků od soukromých vlastníků před dvěma lety. Následně se začalo s přípravami projektu. „Jsem rád, že městská část dokázala najít způsob, jak zřídit hřiště pro naši nejstarší školu. Navíc se podařilo maximálně využít prostorové možnosti pozemku, aby areál sloužil všem, od prvňáků po deváťáky,“ říká starosta Prahy 6 Jakub Stárek a dodává, že žáci teď mají hřiště s nejkrásnějším výhledem na šestku.

„Vnímám jako zásadní věc, aby škola měla vlastní hřiště. Děti se mají hýbat a potřebují být venku, jak jen to jde. Tady se navíc podařilo skloubit sportovní prvky hřiště s volnočasovými, takže areál má například i záhonky pro pěstování rostlin,“ doplňuje místostarostka pro oblast školství Mariana Čapková.  

S ohledem na členitost a výškové uspořádání okolního terénu je sportoviště řešeno v několika úrovních. Přístupová komunikace s polyuretanovým povrchem zároveň slouží jako rozběh pro skok daleký. Konfiguraci terénu projektanti využili pro stavbu tribunky, která funguje také pro sezení u víceúčelového hřiště s umělým travním kobercem. Na víceúčelové hřiště s brankami a basketbalovými koši navazuje workoutové hřiště s šikmou lezeckou stěnou. Ve spodní části areálu jsou kromě laviček a stolků také pěstební záhony. V areálu jsou také dvě vodovodní pítka, nové keře a stromy. „Díky skvělé spolupráci s architekty jsme mohli od počátku konzultovat vznikající projekt s našimi tělocvikáři i vychovatelkami, aby byl opravdu funkční a využily jej všechny děti jak během výuky, tak i v času, kdy jsou v družině,“ uvedla ředitelka školy Karolína Čermáková.

Areál projektovala společnost Sportovní projekty, realizaci měla na starost společnost Konsit. Náklady na stavbu celého areálu byly bezmála 22 milionů korun.

Související články

U příležitosti Dne učitelů Praha 6 pravidelně oceňuje své nejlepší učitele ze svých základních i mateřských škol. Titul Vynikající učitel na návrh svých ředitelů přebírají pedagogové, kteří do své náročné práce přinášejí něco navíc, ať už jsou to atraktivní metody práce, inovace, spolupráce s dalšími institucemi, integrace znevýhodněných žáků nebo vytvářejí inspirativní prostředí pro žáky i kolegy.  

Celý článek28. 3. 2024

V souvislosti s nárůstem počtu případů černého kašle v Praze a celé ČR oslovuje městská část Praha 6 postupně jednotlivé školy a napomáhá koordinaci opatření, která zavádí a doporučuje hygienická stanice. Ta ostatně již v minulých dnech začala jednotlivé školy kontaktovat s informacemi a doporučením, jak v tomto případě postupovat.

Celý článek14. 3. 2024