V radničním babyboxu nalezeno už 4. dítě

Dnes v 1:06 oznámil babybox na radnici již 4. odložené dítě za svou osmiletou existenci.
Chlapec, narozený 26. prosince, dostal jméno Filip. Je také už 180. dítětem zachráněným v babyboxech

Hlavní foto

Zimní měsíce a přelom roku jsou pro babybox na budově ÚMČ Praha 6 nejvytíženějším obdobím. První dítě zde bylo odloženo 3. prosince 2014, další hned 12. prosince téhož roku. Než se alarm rozezněl potřetí, následovala více než dvouletá pauza, do 6. ledna 2017. A čtvrté miminko bylo nalezeno dnes, odloženo bylo krátce po porodu. Stejně jako ty předchozí bylo převezeno do FN Motol, kde se o něj nyní starají.

"Je vidět, že babybox není nijak masově zneužíván, naopak - 4 případy za 4 roky svědčí o tom, že jde pro ženy v nouzi o krajní řešení a jsem rád, že tuto možnost mají. Malému Filipovi přeju pevné zdraví a hodně sil do života," říká starosta Prahy 6 Ondřej Kolář.

Babybox v Jilemnického ulici na budově úřadu Prahy 6 funguje od 29. července 2010, přístupný je nepřetržitě, 24 hodin denně 7 dní v týdnu.

O umístění vyhřívané schránky pro odložení nechtěných dětí v budově radnice rozhodly zkušenosti Ludvíka Hesse ze sdružení Babybox pro odložené děti – Statim, které babyboxy v Česku pomáhá zavádět. 

Sdružení provozuje také nonstop linku 602 305 139, na kterou se mohou kdykoliv hlavně matky v nesnázích obrátit s žádostí o pomoc. Po celém Česku je nyní v provozu 76 babyboxů. Další informace na www.babybox.cz