V Dejvicích se otevřelo komunitní centrum pro ukrajinské rodiny

Komunitní centrum Slunečnice pro ukrajinské uprchlické rodiny dnes zahájilo svůj provoz. Do centra tak zavítali první návštěvníci – matky s dětmi, které uprchly z Ukrajiny před válkou.

Centrum Slunečnice, které nese název podle ukrajinské národní květiny, se nachází v prostorách Arcibiskupského semináře Praha v kostele sv. Vojtěcha v Dejvicích (vchod do centra je z ulice Kolejní 4). Počínaje dneškem je pro ukrajinské rodiny otevřené vždy od pondělí do čtvrtka v dopoledním čase od 9 do 12 hodin.

Kapacitně je komunitní centrum připraveno až pro 50 maminek s dětmi, v první den provozu centra se zde sešla skupina dětí a jejich příbuzných. „Prostory, které za normálních okolností slouží bohoslovcům, jsme poměrně rychle vybavili, aby dobře sloužily dětem: řadu hraček mezi sebou vybrali farníci, další nezbytné vybavení dodala darem Nadace PPF,“ říká radní Prahy 6 pro školství Marie Kubíková a připojuje: „V rámci sbírky na farmářských trzích jsme také získali velké množství batůžků s různými věcmi pro děti. V této batůžkové výzvě budeme na trzích pokračovat.“

Centrum Slunečnice nabízí herní místa, kde si děti mohou ve skupinách například kreslit, zpívat a hrát si. Součástí centra je i prostor, kde si rodiny mají možnost připravovat svačiny či jiné občerstvení. „Počítáme také s kulturním programem. Nabídl se nám například dům dětí a mládeže a nabízí programy pro různé skupiny dětí,“ říká radní pro sociální oblast a zdravotnictví Marián Hošek.

Městská část Praha 6 provoz centra podpořila prvotní dotací ve výši půl milionu korun, o rodiny s dětmi se přímo v centru starají dobrovolníci Arcidiecézní charity Praha. Ta rovněž založila sbírkové konto, kam veřejnost může finančně přispět na péči o děti z Ukrajiny. Konto má číslo 749986/5500, variabilní symbol pro centrum Slunečnice je 436.

Veřejnost také může pomoci s dětským vybavením v centru v rámci výzvy „Přines batůžek“. K charitativnímu stánku na Trzích na Kulaťáku bude i nadcházející sobotu možné přinést batůžek nebo aktovku s osobními věcmi, které využije každé dítě. Vítané jsou psací potřeby, hračky, plyšové postavičky, svačinové boxy aj. Připojit lze i osobní vzkaz.

Prohlédněte si fotogalerii z prvního provozního dne KC Slunečnice - zde.