Strážníci v Praze 6 se připravují na trhy i kapsáře

Rozsvícené stromečky, štědrovečerní kapr a dárečky, Vánoce tak, jak je známe. Adventní doba ale nemusí být jen synonymem klidu a pohody.
Hlavní foto

Je také rájem pro různé podvodníčky a kapsáře. Strážníci Prahy 6 ohlídají vánoční trhy, prodej pyrotechniky nebo například hřbitovy.

„Den před Štědrým večerem chystáme zvýšené kontroly na hřbitovech kvůli vyšší koncentraci lidí. Pozornost hlídky zaměří také na vánoční trhy na Vítězném náměstí a obchodní centra. Větší počet lidí na jednom místě totiž vždy láká kapsáře a zloděje,“ poznamenal ředitel Městské policie v Praze 6 Viktor Richter s tím, že obyvatelé bývají při vánočním shonu často nepozorní a mají u sebe větší finanční hotovost.

Prevence krádeží ale začíná právě u nich. „Především by lidé měli dávat větší pozor na své peněženky, zejména v místech, kde se shlukují a dochází ke tlačenicím, ve kterých mají kapsáři přímo ideální podmínky. Lépe je i v nákupním shonu sledovat, co se děje v bezprostředním okolí. V žádném případě také není dobré nechávat ve vozidlech zavazadla a cenné věci,“ doporučil starosta Tomáš Chalupa, do jehož kompetence bezpečnost v Praze 6 spadá.

Pozornost budou strážníci věnovat také prodeji pyrotechnických předmětů. Ředitel Richter poskytl pár rad pro bezpečnější používání pyrotechniky. Základním pravidlem je nenakupovat ohňostroje, dělobuchy a ohňopády u stánků, ale v kamenných obchodech. Vždy by měl být přiložen návod k použití a označena kategorie nebezpečnosti. První třída je prodejná bez omezení věku, ale i v tomto případě by dítě mělo umět přečíst návod k obsluze a také mu porozumět. Pyrotechniku II. třídy lze pořídit až od osmnácti let, ani rodiče by mladším potomkům neměli takové výrobky kupovat. Pyrotechnika III. a IV. třídy již patří pouze do rukou profesionálů a je neprodejná bez příslušného povolení. Pokud pyrotechnika nevybuchne, neměli by se ji lidé rozhodně pokoušet opět zapálit nebo rozebrat. Špatné skladování a vlhkost může zpomalit dobu výbuchu. Pokud návod neradí jiný postup, doporučuje se půl hodiny vyčkat a pak pyrotechniku vložit do nádoby s vodou.

Pozorní by měli být podle Richtera při příchodu zimy také majitelé chatek a zahradních domků v okrajových částech Prahy 6. „Ve vlastním zájmu je dobré svůj majetek dobře zabezpečit, nenechávat v objektech žádné cenné předměty, a i přes nepřízeň počasí domky občas zkontrolovat. Strážníci se samozřejmě budou dělat namátkové kontroly, ale někdy nelze z vnějšího pohledu zjistit, zda se do objektu někdo vloupal,“ uzavřel.

Na lince 156

Celostátně hledaného prozradily odpadky
Celostátně hledaného muže prozradilo 31. října přehrabování v kontejneru na Lotyšském náměstí. „Dělal okolo sebe značný nepořádek, strážníci ho proto vyzvali k prokázání totožnosti a zjistili, že je po něm vyhlášeno pátrání,“ uvedla zástupkyně obvodního ředitele Městské policie Michaela Roháčková. Při osobní prohlídce před předvedením na policii u něj navíc hlídka nalezla kapesní a vyhazovací nůž, nůžky a pilník.

Strážníci zachránili zraněného muže
Staršího pána, který 23. října uvízl v ulici Jugoslávských partyzánů zraněný ve svém bytě, zachránili spolu s jeho ošetřovatelkou strážníci. „Žena do bytu chodila pravidelně v pondělí a pátek, muž jí ale ten den neotevřel. Žena u sebe sice měla klíče od bytu, ale neměla dovoleno je používat,“ informovala zástupkyně obvodního ředitele Městské policie Prahy 6 Michaela Roháčková. Kvůli podezření, že je muž v ohrožení života, se strážníci snažili do bytu dostat. „Po otevření bytu nalezli na zemi ležícího pětaosmdesátiletého pána, který byl silně dezorientován a nemohl se hýbat. Strážníci ihned zavolali rychlou záchranou pomoc, která ho převezla k lékařskému ošetření do nemocnice,“ uzavřela Roháčková.

Související články