Startuje čtvrtý ročník projektu Nápad pro Šestku

Městská část Praha 6 vyhlašuje čtvrtý ročník participativního projektu Nápad pro Šestku. Ten umožňuje veřejnosti, aby svými návrhy ovlivňovala podobu veřejných prostranství v městské části. Na nápady občanů vyčlenila Praha 6 celkem pět milionů korun.

Hlavní foto

Nápad pro Šestku dává našim sousedům příležitost určit rozpočtové priority radnice na úpravu veřejného prostoru a aktivně spoluutvářet podobu míst, kde žijí a kde se dennodenně pohybují. Jdeme tím naproti tomu, aby byl veřejný prostor ještě více vnímán jako místo pro vzájemné setkávání se s přáteli a sousedy nebo pro oddych a zábavu s rodinou,“ přibližuje starosta Prahy 6 Ondřej Kolář hlavní účel Nápadu pro Šestku a připojuje: „Z předešlých ročníků vzešly zajímavé projekty, které oživily veřejný prostor a zpříjemnily život v naší městské části. Jsem upřímně zvědav, jaké nápady přinese další ročník. Nezastírám, že realizace projektů může být v některých případech složitější a zdlouhavější, ale jde o zajímavou výzvu.“

Občané mohou své nápady přihlašovat od 15. listopadu letošního roku do 31. ledna 2021, a to přes webové stránky Nápadu pro Šestku. Do formuláře vyplní podrobnou představu o projektu, vlastní odhad předpokládaných nákladů a místo, kde by měl být nápad realizován. Pro případné bezproblémové uskutečnění projektu je klíčové, aby se týkal místa na pozemcích ve vlastnictví městské části (přehled o vlastnictví pozemků je možné získat například zde). Každý projekt by zároveň měl mít své garanty. Proto je důležité, aby autor nápadu získal podporu svých sousedů. Jednotlivé kroky rovněž může průběžně konzultovat s úřadem městské části. Na webu budou přehledně k vidění přihlášené projekty, o nichž bude v květnu příštího roku možné hlasovat. Jestliže nápad splní všechny stanovené podmínky a dočká se podpory hlasujících, městská část se ujme realizace projektu. Praha 6 za tímto účelem vyčlenila celkem pět milionů korun.

Nápad pro Šestku se letos koná čtvrtým rokem. Za předešlé ročníky městská část uskutečnila celkem dvacet úspěšných nápadů. Jedná se například o pingpongové stoly hned v pěti lokalitách Prahy 6, grilovací a pikniková místa na Ladronce a na Dědině nebo venkovní posilovnu na Babě. Posledním uskutečněným nápadem je úprava sportoviště před oborou Hvězda. Dalších dvanáct nápadů se pak blíží k úspěšnému dokončení. V anketě o projektech během tří ročníků rozhodovalo více než osm tisíc hlasů.

Více informací na webu a facebookových stránkách Nápadu pro Šestku.

Související články

Projekt byl zadán v roce 2022 na základě dohody investorů v území (provozovatelů) a městské části. Následně byla zadána studie, která měla za úkol zkoordinovat všechny záměry v území, zejména dopravního charakteru, navázat na studii hlavního města Baba 1932 a především nalézt dopravní řešení křižovatky Na Štáhlavce/ Matějská/ Šárecká, která byla dvakrát neúspěšně řešena v rámci projektu TSK – Rekonstrukce Šárecké ulice.

Celý článek26. 2. 2024