STAROSTOU PRAHY 6 SE STAL ONDŘEJ KOLÁŘ (TOP 09), ZVOLENA I NOVÁ RADA

Praha, 21. 11. 2014 – UVNITŘ ZPRÁVY PROFIL Mgr. ONDŘEJE KOLÁŘE. Starostou Prahy 6 – největší pražské městské části se v pátečním hlasování na ustavujícím zastupitelstvu stal Mgr. Ondřej Kolář (TOP 09). Od roku 1990 je již šestým starostou Prahy 6 a ve svých 30 letech současně zřejmě nejmladším pražským starostou. Kolář neměl žádného protikandidáta, hlasovalo pro něj 31 ze 44 přítomných zastupitelů.

Hlavní foto

„Beru to jako velkou zodpovědnost vůči občanům i městské části. Do politiky jsem vstoupil před tři čtvrtě rokem a takový raketový start asi nikdo nečekal," řekl Ondřej Kolář, starosta městské části Praha 6.

V Praze 6 vládne ve volebním období 2014 – 2018 koalice pěti politických stran a hnutí – TOP 09, ANO 2011, Strana zelených, Starostové a nezávislí, KDU-ČSL. V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu má koalice 32 hlasů. ODS, ČSSD a KSČM jsou v opozici.

PROFIL STAROSTY:

Mgr. Ondřej Kolář,30 let,se narodil roku 1984 v Praze, od roku 1986 bydlí na Praze 6. S rodiči žil několik let v zahraničí, jmenovitě v Norsku, Švédsku a Irsku. Absolvoval mediální studia na Fakultě sociálních věd UK, současně vystudoval práva na Fakultě právnické ZČU v Plzni.

V roce 2008 absolvoval International Legal Studies Program na Washington College of Law, AmericanUniversity ve Washingtonu, DC. Pracoval nejprve na New YorkUniversity in Prague, poté krátce ve společnosti ČEZ, od roku 2007 pak v advokátní kanceláři DLA Piper Prague, LLP.

V roce 2011 přijal nabídku dělat tajemníka Karlu Schwarzenbergovi, v současné době je jeho poradcem. Od loňského roku zastává post předsedy regionální organizace TOP 09 Praha 6.

S partnerkou vychovává jednoho syna, závodně vesloval, zajímá se o umění, architekturu a mezinárodní vztahy, rád vaří.

SLOŽENÍ RADY MĚSTSKÉ ČÁSTI:

Zastupitelé schválili, že starosta bude mít čtyři zástuce. Post místostarostů obsadili: Ing. arch. Eva Smutná (TOP 09), Ing. arch. Martin Polách (ANO 2011), Mgr. Petra Kolínská (Strana zelených), Mgr. Jan Lacina (Starostové a nezávislí). 

Programového prohlášení Rady městské části bude projednáno do konce ledna 2015. Celý text koaliční smlouvy ke stažení zde:

http://www.praha6.cz/system/file.php?File=f74_2229.pdf&crc=8bbf1741b1a04c559f6925ff58c81202

SLOŽENÍ RADY MĚSTSKÉ ČÁSTI:

Rada městské části se bude sestávat z 9 členů, a to v poměru: 4 členové za TOP 09, 2 členové za ANO, 2 členové za SZ a 1 člen za STAN. Dále bude 1 uvolněný člen zastupitelstva pro strategickou koncepci a rozvoj zdravotní a sociální politiky s právem účasti na jednání rady s poradním hlasem.

 

TOP 09:

Mgr. Ondřej Kolář - starosta; reprezentace, vnější a vnitřní vztahy, zahraniční vztahy, právní vztahy, EU fondy, grantová politika

Ing. arch. Eva Smutná - zástupkyně starosty pro územní rozvoj a plánování

Ing. Jaromír Vaculík - radní pro ekonomiku, investice, rozpočet a majetkoprávní politiku

Ing. Milena Hanušová - radní pro sociální a zdravotní politiku

 

ANO 2011:

Ing. arch. Martin Polách - zástupce starosty pro strategický rozvoj a veřejný prostor 

Ing. Roman Mejstřík - radní pro sport a volný čas, správu, pronájmy a výpujčky bytových a nebytových prostor v bytových domech včetně inventarizace a evidence a pro správu grantů poskytovaných městské části z hlavního města

 

Strana zelených:

Mgr. Petra Kolínská - zástupkyně starosty pro dopravu, bezpečnost a památkovou péči

MUDr. Antonín Nechvátal - radní pro životní prostředí, čistotu a vzhled městské části, odpadové hospodářství a údržbu a revitalizaci parků a zeleně

 

Starostové a nezávislí:

Mgr. Jan Lacina - zástupce starosty pro školství, kulturu, otevřenou radnici

 

KDU-ČSL:

MUDr. Marián Hošek - uvolněný člen zastupitelstva pro strategickou koncepci a rozvoj zdravotní a sociální politiky s právem účasti na jednání rady s poradním hlasem