Sněhová brigáda Prahy 6 se osvědčuje

Městská část kvůli takzvané chodníkové novele, podle níž se o úklid chodníků má starat jeho majitel, nikoli majitel přilehlé budovy nebo pozemku, najala brigádníky, kteří je budou čistit od sněhu a námrazy.
Hlavní foto

Přes 60 procent Dejvic je tak od sněhu uklizeno, řekl dnes radní Prahy 6 Jan Záruba, který kontroloval, jak nápad funguje.

"Jsem příjemně překvapen. Všichni, co měli přijít, přišli," řekl Záruba. Podle něj ve středu večer koordinátoři volali všem brigádníkům, kteří mají "sněhovou pohotovost", aby se dnes v 07:00 dostavili na místa, kde dostanou nářadí. Poté všichni až na několik opozdilců začali zametat svěřený úsek chodníku. Centrální části Dejvic se čistí strojově.

Každý brigádník má na starosti 400 metrů chodníků. Podle tiskového mluvčího Prahy 6 Martina Šalka je městská část takto rozdělena na celkem 580 úseků. Obsazeno jich je zatím 270. "Neustále nabíráme další lidi," řekl Záruba. Očekává se prý, že další brigádníci se budou hlásit po Vánocích, převažují studenti a senioři.

Za "sněhovou pohotovost" od 15. listopadu do 31. března berou brigádníci paušálně 2000 korun hrubého měsíčně; za každý den, kdy sněží a oni musejí chodníky udržovat, dostávají dalších 500 korun. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) bývá ročně takových dnů přes 30. Podrobnější informace o projektu jsou k dispozici na bezplatné infolince  800 105 060.

Na území Prahy 6 je na 100 hektarů, respektive 378 kilometrů chodníků. Z toho asi 20 hektarů obslouží hlavní město prostřednictvím Technické správy komunikací (TSK). Zbytek je na městské části; jejich strojové čištění by ji tak stálo 200 až 220 milionů korun ročně oproti šesti milionům, které na čištění chodníků vydávala v minulých letech. Za sněhovou brigádu by se nemělo vydat víc než 45 milionů korun.

"Projekt Sněhová pohotovost v podstatě navazuje na to, co většina občanů v zimě dělala každoročně až do minulého roku," uvedl už dříve Záruba.

(podle ČTK)

Související informace
Tři centimetry sněhu. A v Praze začaly manévry dobrovolných metařů

Reportáž TV6 o sněhové pohotovosti

Související články