Šestka má první pumptrack

V Praze 6 se otevřelo první veřejné pumptrackové sportoviště. Okruh tvořený vlnami a klopenými zatáčkami je designovaný tak, aby jej mohli využívat bikeři všech výkonnostních úrovní, ale stejně tak děti nebo skateboardisté.

Hlavní foto

Pumptrack vznikl na klidném místě u Papírenské ulice v Podbabě, v těsné blízkosti dětského hřiště a venkovní posilovny. Osmdesátimetrový uzavřený okruh s asfaltovým povrchem tvoří pět klopených zatáček a třináct vln. Určený je především pro jízdu na kolech MTB a BMX, ale vhodný je i pro ježdění na skateboardech, koloběžkách nebo bruslích. „Dráha je navržena pro širokou veřejnost tak, aby sloužila uživatelům bez rozdílu věku a pokročilosti v jízdě. Takže je vhodná například i pro děti na odrážedlech,“ říká radní Jan Lacina, který má v Praze 6 na starosti oblast sportu, kultury a volného času.

Projekt i stavbu zajistila na základě výběrového řízení Česká mountainbiková asociace. Samotný nápad na vznik pumptracku vzešel z projektu participativního rozpočtu Nápad pro šestku, kde mezi tzv. velkými nápady získal podporu veřejnosti a následně byl postoupen k realizaci městskou částí. Participativní rozpočet v Praze 6 funguje od roku 2017 a nápady veřejnosti v nemalé míře zlepšují využívání veřejného prostoru. Zejména pak v oblasti sportu. „Za poslední roky díky spolupráci s místními obyvateli přibyla řada malých sportovišť, venkovních posilovacích prvků nebo aktivit pro děti, jako jsou třeba trampolíny na hřištích. Jsem přesvědčen, že i pumptrack v Podbabě si veřejnost rychle oblíbí,“ dodává radní.

Za stavbu pumptracku městská část zaplatila 946 tisíc korun, 300 tisíci korunami přispěl magistrát hlavního města.

PROVOZNÍ ŘÁD PUMPTRACKU Papírenská.docx