Praha 6 začala s úklidem. Pomáhá i Sněhová pohotovost

Jarní úklid chodníků a veřejných prostranství, který organizuje a financuje Praha 6, začal o měsíc dříve. Do úklidů se zapojila i Sněhová pohotovost, která se dosud starala o úklid chodníků od sněhové nadílky.
Hlavní foto

„Úklid jsme zahájili již 1. března. Reagujeme tak na zvýšené množství špíny v ulicích, která se objevila poté, co roztál sníh,“ sdělil místostarosta Jan Záruba.

Úklid chodníku po zimě bude dalším úkolem pro brigádníky Sněhové pohotovosti. Projekt Sněhová pohotovost, který umožňuje zapojení občanů do úklidu sněhu z chodníků za stanovený honorář se radnici Prahy 6 osvědčil. Všechny úseky, které se v Praze 6 neuklízí strojově a které si jednotliví brigádníci mohli vybrat jsou již obsazené. Znamená to, že ruční úklid chodníků provádí nyní 587 dobrovolníků.

„Plánujeme na den či dva využít brigádníky sněhové pohotovosti, kteří by se měli také do úklidu zapojit a zaměřit se nyní na úklid štěrku,“ uvedl Záruba. Podle něj je také na čase, aby si lidé, a zejména pejskaři uvědomili, že skončila zima, tím i období, kdy padající sníh skryl všechen nepořádek. Zároveň se na chodníky v Praze 6 použilo 1245 tun posypu.

Praha 6 začala s úklidem 1. března v centrální části Dejvic a Bubenče. Zde úklid zajišťují pracovníci úklidové firmy. Dnes se do úklidu zapojila také „Sněhová pohotovost“, která vždy po několika oblastech bude čistit své úseky až do 8. března vždy od 7 do 11 hod. Brigádníci se zaměří především na inertní posypový materiál, odpadky a také psí exkrementy.

K 587 dobrovolníkům Sněhové pohotovosti se na čistění chodníků nyní v březnu přidá ještě 50 lidí z úklidové firmy, která se zaměří na psí exkrementy a odpadky z chodníků. Dohromady tak vyčistí 375 délkových kilometrů chodníků v Praze 6. Pomohou i vězni, kteří uklidí okolí ruzyňské věznice. Neudržované pozemky navíc uklidí zaměstnanci organizační složky radnice s názvem PRO6. Tato složka zajišťuje výkon veřejně prospěšných prací, obecně prospěšných prací a veřejné služby.

Vzhledem k tomu, že dlouhodobá předpověď počasí zcela jasně nezaručuje, že by už nemělo sněžit, bude po území Prahy 6 rozmístěno 650 popelnic s posypovým materiálem pro případné použití v případě sněžení.

V dubnu zahájí TSK jarní úklid vozovek, který bude znamenat omezené parkování v ulicích. Rozpis úklidů je publikován na webu Prahy 6 v rubrice "Upozornění" a bude také v časopise Šestka. Díky novému systému adresného rozesílání SMS zpráv z radnice budou letos poprvé přesně podle místa bydliště o dopravních omezeních informováni i odběratelé radničních esemesek. Zároveň mohou občané Prahy 6 upozorňovat radnici v případě nespokojenosti s úklidem formou zaslání MMS zprávy. Stačí špatně uklizený chodník vyfotit mobilním telefonem a zaslat s uvedením lokality fotografii na mms{zavináč}praha6{tečka}cz

Zajímavá čísla...
Počet dobrovolníků Sněhové pohotovosti v Praze 6...587 (plný stav!!)
Počet km chodníků určených k úklidu v Praze 6...375
Množství posypového materiálu použitého v Praze 6...1245 tun

Videoreportáž TV6 ZDE

Související články