Praha 6 vyzývá hlavní město: Zjednejte nápravu ohledně tunelu Blanka

Městská část Praha 6 reaguje na zrušení kolaudačního souhlasu tunelu Blanka, o kterém před několika dny rozhodl Městský soud v Praze. Po hlavním městě žádá Praha 6 informaci, jak bude dále postupovat, a vyzývá jej k zjednání nápravy. Hlavní řešení Praha 6 vidí v dostavbě okruhu kolem metropole. 

Hlavní foto

Na kolaudaci tunelu Blanka čekala Praha téměř pět let, stavba zatím fungovala v plném provozu v rámci zkušebního režimu. Kolaudační souhlas byl podmíněn dostavbou okruhu v jeho severozápadním kvadrantu, k čemuž ale nedošlo. Radní Prahy 6 pro strategický rozvoj Eva Smutná se proto nyní obrátila dopisem na Adama Scheinherra, náměstka pražského primátora pro dopravu, aby se za hlavní město vyjádřil, jak bude situace dále řešena. Dopis radní Smutné dostali na vědomí také primátor Prahy Zdeněk Hřib a 1. náměstek primátora pro oblast územního rozvoje a územního plánu Petr Hlaváček.

„Blanka po celých pět let svého provozu plní roli dvojokruhu, na což ale nebyla projektována. Otevření tunelu tak Prahu 6 doslova ucpalo. Rezidenční části, jako je zejména Patočkova ulice nebo ulice Jugoslávských partyzánů, nyní úpí pod náporem automobilové dopravy. Minimálně polovina aut by přitom měla jezdit po dálnici kolem letiště a vnitřní Praze se zcela vyhnout,“ konstatuje za Prahu 6 radní Eva Smutná.

Na neutěšenou dopravní situaci v souvislosti s tunelem Blanka a nedokončeným okruhem kolem Prahy upozorňuje městská část opakovaně. „Naše připomínky však magistrát zcela ignoruje, bohužel nám není vyhověno ani se zprovozněním světelných zábran, které by zmírnily průjezd hustě obydleným územím Prahy 6,“ přibližuje Eva Smutná a pokračuje: „Hlavní město dokonce nevyslyšelo ani náš poměrně jednoduchý podnět ke zkapacitnění nájezdu na most Barikádníků, kde stačilo přemalovat čáry na silnici. Jednali jsme o tom nejen s Prahou 8, ale dokonce i se sdružením Holešovičky pro lidi, které kolaudační souhlas tunelu napadlo u soudu.“

Městská část Praha 6 navrhovala v minulosti i další kroky, jako například světelné závory na příjezdových komunikacích. Prakticky jediné účinné řešení však podle Prahy 6 nadále spočívá v dostavbě okruhu kolem metropole. „Pan primátor už se zřejmě vidí v příští vládě a tomu odpovídají kroky, kterým dává prioritu. Dostavba silničního okruhu kolem Prahy to zjevně není.  Ještě tři čtvrtě roku však má řídit hlavní město,” uzavírá Eva Smutná.

Zdroj fotografie: www.praha.eu

Související články

Vítězem mezinárodní architektonické soutěže na dostavbu 4. kvadrantu Vítězného náměstí se stal společný návrh holandské kanceláře Benthem Crouwel Architects a českého studia OVA. Projekt na dostavbu jednoho z nejvýznamnějších pražských náměstí navazuje na původní hodnoty urbanistické koncepce Dejvic od Antonína Engela. Investor s vítězem již podepsal smlouvu na přípravu projektu.

Celý článek19. 9. 2023