Praha 6 vyvěsila ukrajinskou vlajku

Na znamení solidarity s Ukrajinou dnes vyvěsila městská část Praha 6 ukrajinskou vlajku. Stalo se tak v reakci na eskalaci rusko-ukrajinského konfliktu a obsazení východní části ukrajinského území Ruskou federací.

Hlavní foto

Modro-žlutá zástava Ukrajiny nyní vlaje na Vítězném náměstí vedle vlajky České republiky. Ukrajinskou vlajku též Praha 6 vyvěsí přímo na radniční budově v ulici Československé armády. „Naše historická zkušenost i respekt k mezinárodnímu právu nám nedávají jinou možnost, než jednoznačně odsoudit ruskou vojenskou intervenci na východě Ukrajiny. Vyvěšením ukrajinské vlajky symbolicky vyjadřujeme solidaritu s Ukrajinci a suverénním ukrajinským státem, který musí čelit naprosto neobhajitelné agresi ze strany svého východního souseda,“ říká starosta Prahy 6 Ondřej Kolář.

Ruský prezident Vladimir Putin ve svém včerejším televizním projevu zpochybnil územní celistvost ukrajinského státu a následně podepsal výnosy uznávající nezávislost dvou separatistických republik na východě Ukrajiny. Na jejich území poté vstoupila ruská vojska. Západní státy označily ruské uznání povstaleckých republik za hrubé porušení mezinárodního práva a odsoudily také ruskou vojenskou invazi na Ukrajinu.