PRAHA 6: VLAJKA PRO TIBET – UŽ SEDMNÁCTÝM ROKEM

Praha, 10. 3. 2014 – Radnice Prahy 6 podpořila mezinárodní kampaň „Vlajka pro Tibet“. Na budově radnice je tak vyvěšena tibetská vlajka. Letos je to už po sedmnácté, co radnice Prahy 6 vlajku jako výraz solidarity s tibetským národem vyvěsila, poprvé zde zavlála v roce 1998.

Hlavní foto

„Lidská práva jsou vrozená, nedělitelná, univerzální a že nemůžeme být lhostejní, pokud jsou porušována kdekoli ve světě," řekla Marie Kousalíková, starostka městské části Praha 6.

Tibetskou vlajku na radnici jako výraz solidarity s tibetským národem vyvěšujeme už sedmnáctým rokem. Počet radnic, které lidská práva vnímají stejně se rok od roku zvyšuje a Podle serveru Tibinfo se k mezinárodní kampani "Vlajka pro Tibet" přidá 583 českých obcí, měst, městských částí, magistrátů či krajů.

Žádné problémy s tím, že radnice Prahy 6 sídlí v těsné blízkosti s čínským velvyslanectvím, nemáme. Vyvěšování vlajek symbolizuje podporu Tibeťanům, kteří odmítají čínskou nadvládu. V metropoli má už několikaletou tradici.

Akce se tradičně konají 10. března k připomenutí velkého povstání proti čínské okupaci ve Lhase, při němž zemřelo nejméně 80 tisíc Tibeťanů. Čínská armáda vtrhla na území nezávislého Tibetu v říjnu 1950. Po povstání 10. března 1959 tam byl nastolen systém vojenských kontrolních výborů, od roku 1965 je Tibet čínskou autonomní oblastí.

zdroj: ČTK