Praha 6 si připomněla odkaz Václava Morávka

Městská část Praha 6 si připomněla 80. výročí úmrtí štábního kapitána Václava Morávka, který padl 21. března 1942 při hrdinném odporu během přestřelky s gestapem. U Prašného mostu, kde k incidentu došlo, dnes proběhlo pietní shromáždění za účasti ministryně obrany a slovenského velvyslance.

Hlavní foto

Pobožný pistolník, jak se Václavu Morávkovi přezdívalo, byl členem protinacistické odbojové skupiny Tři králové, která působila na území Protektorátu Čechy a Morava v letech 1939–1942. Jeho závěrečný boj se odehrál u Prašného mostu – na místě, kde se dnes nachází Morávkův park. Zde splnil svůj slib, že do rukou Němců nepadne živý. Krátce po válce byl in memoriam povýšen do hodnosti podplukovníka a roku 2005 na brigádního generála. Je také in memoriam čestným občanem městské části Praha 6.

„Václav Morávek byl jednou z osobností, za nimiž je potřeba se ohlížet a dávat je jako příklad budoucím generacím. Aby současné i budoucí generace viděly, že láska k vlasti znamená být připraven za vlast padnout a obětovat jí úplně všechno,“ řekl na pietním aktu starosta Prahy 6 Ondřej Kolář a doplnil: „Žijeme v době, kdy v Evropě opět vypukla válka, jakou si nikdo z nás asi nedokázal představit. Ten konflikt je strašlivý a já jsem rád, že se Česká republika postavila do čela zemí, které se rozhodly Ukrajině pomoci všemi silami.“

„Štábní kapitán Václav Morávek se uměl postavit agresorovi. Dokonce takovým způsobem, že místo toho, aby bojoval o svůj vlastní život, chtěl zachránit svého přítele, nenechat ho na holičkách – a to ho stálo život. Zemřel jako hrdina. Myslím si, že to je pro nás pro všechny obrovské memento. Děkuji všem občanům České republiky – občany Prahy 6 nevyjímaje – za to, jak se nyní, kdy na Ukrajině zuří válka, semkli a jak pomáhají, kde je to potřeba. Ještě s pomocí vydržme, protože válka nekončí a Ukrajina bude naši další podporu potřebovat. Věřím, že štábní kapitán Václav Morávek, jemuž zde vzdáváme hold, by souhlasil, že je zapotřebí slabší chránit,“ řekla na pietním setkání ministryně obrany ČR Jana Černochová.

Pietního aktu se zúčastnil rovněž slovenský velvyslanec v ČR Rastislav Káčer, který řekl: „Svoboda je jako láska – když si myslíme, že nám zůstane navěky, tak ji většinou ztratíme. A stojí nás pak hodně sil, abychom ji zase získali zpět. Tak jako kdysi jeden fašistický diktátor obhajoval svůj lebensraum, tak dnes jiný malý diktátor ničí životy celé generace a ohrožuje celý náš svět. Těmto hodnotám musíme být připravení něco obětovat. Jsem rád, že na Slovensku i v České republice je společnost sjednocená, že česká vláda je jednoznačně na správné straně, spolupracuje se slovenskou vládou – a společně podporujeme Ukrajinu.“

Pietního aktu na Prašném mostě se zúčastnili rovněž Jiří Oberfalzer, místopředseda Senátu Parlamentu ČR, generálporučík Jaromír Zúna, první zástupce náčelníka Generálního štábu Armády ČR, a dále zástupce hlavního města, radní a zastupitelé Prahy 6, Jaroslava Karbanová, neteř Václava Morávka, a rovněž zástupci Společnosti Václava Morávka.

Fotogalerii z pietního aktu najdete pod tímto odkazem.