PRAHA 6 PROSADILA ZACHOVÁNÍ TŘÍ TRAMVAJÍ I SPOJE NA BŘEVNOVĚ

KE STAŽENÍ V PŘÍLOZE TOHOTO ČLÁNKU PRO VÁS MÁME MAPU VYZNAČENÝCH ZMĚN MHD OD 7. 4. 2015.

Ve čtvrtek 19. 2. 2015 byla dohodnuta konečná verze úprav povrchové MHD k termínu otevření čtyř nových stanic metra A v západní části Prahy od 7. 4. 2015.

Změny se budou týkat pouze oblastí dotčených prodloužením metra. Kromě zrušené tramvajové linky č. 2 se ostatní linky tramvají nezmění, autobusové změny budou znamenat například zkrácení linek jedoucích po Evropské ulici k novým stanicím metra, naopak v Patočkově ulici zůstane rozsah autobusové dopravy zachován. Jasné jsou také parametry provozu metra A v novém úseku. Od prvního dne provozu bude sledována a vyhodnocována aktuální poptávka.

Hlavní foto

„Jsem velmi rád, že se podařilo tak rychle dosáhnout širší dohody mezi ROPIDem a dotčenými městskými částmi na úpravách linek tramvají a autobusů. Díky tomu bude dostatek času na přípravu nových jízdních řádů i na informování cestující veřejnosti,“ uvádí Petr Dolínek (ČSSD), náměstek primátorky hl. m. Prahy a radní pro oblast dopravy. „Ostatní změny navrhované ROPIDem budou v následujícím období podrobeny širší diskuzi a doplněny o dosud nezapracované připomínky městských částí,“ dodává Dolínek.

Schválené změny od 7. 4. 2015 budou znamenat především zrušení tramvajové linky 2 a zkrácení autobusů jedoucích po Evropské ulici ke stanicím metra Nádraží Veleslavín, resp. Bořislavka.

„Naopak část autobusových linek ve směru od Berouna, Rudné, Ořechu a Řeporyjí, které jsou nyní ukončeny u metra B, bude prodloužena k nové stanici metra A Nemocnice Motol a do obratiště Vypich. Podařilo se také obhájit vznik nové metrobusové linky 142, která bude rychle a v krátkém intervalu propojovat významné oblasti západní části Prahy s metrem A i B,“ upřesňuje Pavel Procházka, pověřený řízením ROPID.

„Důležité pro občany Prahy 6 je, že radnice uhájila zachování tramvaje č. 18 na Petřiny, beze změny zůstávají zatím také tramvaje č. 20, č. 22. Radnice také prosadila, že na Patočkově zůstala autobusová obsluha tak, jak je dnes. ‎Budeme nadále trvat na tom, aby změny MHD byly co nejvíce promyšlené a vyhovovaly co nejvíce občanům,“ řekl Ondřej Kolář (TOP 09), starosta městské části Praha 6.

„Navržené změny akceptujeme. Zlepšuje se spojení Ruzyně a Malého Břevnova s metrem. Za ideální ale nepovažujeme ztrátu přímého spojení Petřiny – Nové Butovice,“ uvedla Petra Kolínská (SZ), zástupkyně starosty Prahy 6 zodpovídající za oblast dopravy.

Kompletní návrh změn Pražské integrované dopravy souvisejících s prodloužením metra A najdete zde: www.ropid.cz/duben2015.

Související články

Městská část Praha 6 podporuje výstavbu železnice v rámci celkového záměru modernizace trati Praha – Kladno s připojením Letiště Václava Havla. Vznik nové železniční zastávky Dlouhá míle s navazujícím prostorem je s městskou částí průběžně konzultována a předkládaná řešení převážně akceptují požadavky městské části.

Celý článek15. 4. 2024