PRAHA 6: POPRVÉ V HIISTORII UDĚLOVALA MINCE A MEDAILE 62 POLICISTŮM

Praha, 17. 9. 2014 – UVNITŘ ZPRÁVY - INFORMACE O BEZPEČNOSTNÍ SITUACI NA ÚZEMÍ MČ PRAHA 6. Přesně 62 policistů (mezi nimi 5 žen) převzalo od Jana Záruby, místostarosty Prahy 6 pro bezpečnost mimořádné ocenění za svoji práci. Dvanáct policistů Záruba vyznamenal pamětní medailí a padesát policistů pamětní mincí. Toto ocenění bylo uděleno vůbec poprvé v historii městské části Praha 6. Slavnostní akt se uskutečnil ve středu 17. září 2014 v Tereziánském sále břevnovského kláštera za přítomnosti Luďka Procházky, ředitele pražské policie a Karla Prommera, ředitele prvního obvodu pražské policie.

Hlavní foto

„Velmi si vážím toho, že díky práci policie se v Praze 6 za loňský rok se podařilo objasnit každý čtvrtý trestný čin a to je druhý nejlepší výsledek v rámci prvního policejního obvodu. V případě loupeží je objasněno až 63 procent případů, přibližně každé čtvrté ukradené vozidlo je vypátráno, u hospodářské kriminality se podaří objasnit každý druhý trestný čin. Dnešním setkáním chci poděkovat těm, kteří se na tomto dobrém výsledku nejvíce podíleli a zároveň doufám, že předaná ocenění budou motivací k další ještě intenzivnější práci na tom, aby se občané na šestce cítili bezpečně.,“ řekl Jan Záruba, místostarosta Prahy 6 pro bezpečnost.

Dvanáct policistů Záruba vyznamenal pamětní medailí a každého z nich finančním darem 10 tisíc korun. Padesát policistů převzalo pamětní minci a každý finanční dar 5 tisíc korun. Policisté získali ocenění za zásluhy o upevňování partnerství, spolupráci a bezpečnost, včetně dosahování mimořádných výsledků při objasňování trestné činnosti a bezpečnostních opatřeních na území městské části Praha 6.

„V Praze 6 je ve službě 186 policistů. Ti, kteří dnes byli vyznamenáni, patří mezi ty, kteří svou každodenní práci, boj s narůstajícím počtem trestných činů a stále větší rafinovaností a vynalézavostí pachatelů zvládají, jak nejlépe dovedou. Dokazují tak, že policie a její práce je pro občany a veřejnost nenahraditelná. Velmi oceňuji podporu, kterou nám Praha 6 nejen tímto projevuje,“ řekl Luděk Procházka, ředitel pražské policie.

Jedním z oceněných byl i ředitel prvního obvodu pražské policie Karel Prommer, pod které městská část Praha 6 se svými čtyřmi místními odděleními Břevnov, Dejvice, Ruzyně, Vokovice a 186 policisty spadá.

„Vyzdvihuji dlouhodobou spolupráci s úřadem Prahy 6. Stará se nejen o bezpečí občanů, ale také utváření pracovního prostředí kolem nás policistů. Nestaví se k policistům zády a pomáhá zkvalitnit výkon služby a zlepšit vybavenost policistů, za to i za dnešní ocenění děkuji,“ řekl Karel Prommer, ředitel prvního obvodu pražské policie.

V Praze 6 byl k 31. 12. 2013 skutečný stav 186 policistů sloužících pod Obvodním ředitelstvím Policie ČR Praha I na čtyřech místních odděleních – Břevnov, Dejvice, Ruzyně a Vokovice. Přehled zde: http://www.policie.cz/clanek/obvodni-reditelstvi-praha-i-ii-iii-a-iv.aspx



ZPRÁVA O BEZPEČNOSTNÍ SITUACI NA ÚZEMÍ MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 6
ZA ROK 2013
zdroj: Policie ČR
k dispozicie na: http://www.praha6.cz/bezpecnost_2013.html
Praha 6 je okrajovou částí Prahy, která je snadno dostupná pro pachatele z mimopražských lokalit, kdy mají možnost rychle uniknout mimo hlavní město. Specifické jsou obytné čtvrti, ve kterých jsou terčem pachatelů automobily. Největším bezpečnostním rizikem nadále zůstává násilná kriminalita, zejména loupeže s použitím násilí a z majetkové kriminality vloupání do bytů a krádeže věcí z vozidel.

Městský obvod Prahy 6 měl podle policejní zprávy v roce 2013 druhý nejnižší nárůst trestné činnosti v rámci Obvodního ředitelství policie Praha I. Z celkových 4123 skutků jich bylo objasněno 1071 (26 %).

Pachatelé

V roce 2013 bylo v Praze 6 z celkového počtu 866 stíhaných osob 369 recidivistů (42,6 %).

Majetková kriminalita

Největší podíl v trestné činnosti má majetková kriminalita. V obvodu Prahy 6 je za rok 2013 celkem 3028 případů, z toho je objasněno 338 (11,2 %). Nejvíce a to 1366 případů bylo zaznamenáno na místním oddělení Dejvice.
Bylo ohlášeno 776 krádeží vloupáním, objasněno 86 (11,1 %). Nejvíce a to 337 případů bylo registrováno na místním oddělení Dejvice.

V obvodu Prahy 6 bylo odcizeno 209 vozidel, vypátráno 52 (24,9 %). Objasněnost se zvýšila oproti roku 2012 o 14,7 %. Nejvíce vozidel bylo odcizeno v obvodu místního oddělení Dejvice – 92 a místního oddělení Břevnov – 60.

Násilná kriminalita

V roce 2013 byly v Praze 6 evidovány 2 objasněné případy pokusy o vraždu.

K nejzávažnějším projevům násilné kriminality patří stále loupeže. Převažovali pouliční loupeže se zvyšující se agresivitou a brutalitou. V Praze 6 bylo oznámeno 43 loupeží, objasněno 27 (62,8 %).

Celkem je registrováno 12 případů domácího násilí. V Praze 6 bylo vykázáno z bytu 9 mužů.

Hospodářská kriminalita

Je evidováno celkem 400 trestných činů, z toho bylo objasněno 199 (49,8 %). Z toho 94 případů trestného činu neoprávněného držení platební karty, 57 pokusů o úvěrový podvod, 52 podvodů, 37 porušení práv k ochranné známce, 34 případ zpronevěry a 31 případů ochrany měny.

Problematika drog

Případů nedovolené výroby a distribuce psychotronních látek a jedů je za rok 2013 celkem 135. Kriminalisté zadrželi celkem 44 pachatelů a odhalili 6 pěstíren konopí a jednu varnu pervitinu.

Bezpečnost silničního provozu

Na území Prahy 6 bylo provedeno 38 dopravně-bezpečnostních akcí. Zjištěno při nich bylo celkem 23 řidičů pod vlivem alkoholu, 8 řidičů pod vlivem drog a zadrženy byly 3 řidičské průkazy. Ve 45 případech byla uložena kauce v celkové částce přesahující 1,1 milionu korun.

Řešeno bylo 1940 dopravních nehod, při kterých zemřely 3 osoby, 30 bylo těžce zraněno, 208 lehce zraněno. Nejvíce a to 1171 nehod bylo způsobeno nesprávným způsobem jízdy, následuje 508 nehody zaviněné nedáním přednosti (z toho 19 nedáním chodci přednost na vyznačeném přechodu) a 187 nehod bylo kvůli nepřiměřené rychlosti. Zjištěno bylo 936 přestupků, uloženo 817 pokut za celkových 680 tisíc korun.

V roce 2013 bylo na území městské části Praha 6 celkem 57 kamer městské kamerového systému.

Veřejný pořádek

Bylo řešeno 7668 přestupků, na pokutách uloženo více než 1,8 milionu korun.

Největším bezpečnostním rizikem nadále zůstává násilná kriminalita, zejména loupeže s použitím násilí a z majetkové kriminality vloupání do bytů a krádeže věcí z vozidel.

Historie

Policie České republiky si v roce 2014 připomíná 23. výročí svého vzniku. Přehled nejzajímavějších případů za posledních 20 let zde: http://www.policie.cz/clanek/20-let-policie-ceske-republiky.aspx

V Praze 6 se v září 2002 odehrála tzv. loupež století, kdy z vozu bezpečnostní agentury na Evropské třídě uloupili pachatelé 154 milionů korun.

V červenci 2014 otřásl veřejností případ, kdy byl na tramvajové zastávce Hradčanská časně ráno smrtelně napaden bezdomovec kvůli 350 korunám.

Související články