PRAHA 6 BUDE HOSPODAŘIT V ROZPOČTOVÉM PROVIZORIU

Praha, 19. 12. 2014 – Zastupitelé městské části Praha 6 dnes schválili pravidla rozpočtového provizoria městské části Praha 6. Výdaje jednotlivých položek V rámci provizoria mohou být měsíčně čerpány výdaje v objemu jedné dvanáctiny navrženého rozpočtu na rok 2015, nesmí být zahájena nová investiční akce a městská část také nesmí uzavírat nové smlouvy.

Hlavní foto

„Městská část Praha 6 bude v měsících leden a únor v příštím roce hospodařit v rozpočtovém provizoriu. Základním důvodem je skutečnost, že magistrát hlavního města Prahy neschválil na rok 2015 svůj rozpočet. Dle zákonných ustanovení nemůže městská část schválit vlastní rozpočet pokud není schválen rozpočet magistrátu hlavního města Prahy,“ řekl Jaromír Vaculík (TOP 09), radní odpovědný za ekonomiku, finanční a investiční politiku.

S přijetím rozpočtového provizoria začne znovu celý proces přípravy návrhu rozpočtu na rok 2015 a jeho projednávání od vedení úřadu, přes věcně příslušné komise rady, finanční výbor, radu až po zastupitelstvo.

„Naše městská část má tzv. nultou variantu rozpočtu na rok 2015 vypracovánu. Nyní všechny odbory pracují na konečné verzi rozpočtu. Jednotlivé kapitoly budou v průběhu měsíce ledna projednány ve Finančním výboru a příslušných komisích. Schvalování rozpočtu předpokládáme ve druhé polovině měsíce února,“ doplnil Vaculík.

Rozpočet je připraven jako vyrovnaný, mezi rozpočtovými příjmy a běžnými výdaji ve výši 678 milionů 442 tisíc korun. Objem kapitálových výdajů je zatím ve výši 280 milionů a je kryt prostředky vytvořenými v minulých letech. Běžné výdaje zahrnují například náklady na provoz úřadu, úklid ulic, péči o zeleň, výdaje příspěvkovým organizacím.

V kapitálových výdajích jsou zařazeny pouze akce, kde byla realizace již zahájena, akce v odvětví školství, které čerpají dotace z fondů EU a SFŽP a akce zařazené do rozpočtu v roce 2014 s již zpracovanou projektovou dokumentací.

„Je nutno zdůraznit, že hospodaření v rámci rozpočtového provizoria není žádnou tragédií. Běžné činnosti úřadu budou normálně fungovat, rozpracované investiční akce budou pokračovat. Jediné významnější omezení, na krátkou dobu, je v oblasti uzavírání nových smluvních závazků. Městská část Praha 6 je na hospodaření v provizoriu připravena a čas do února využije k detailnímu rozboru všech běžných a kapitálových výdajů,“ vysvětlil Vaculík.

DOKUMENTY: 

Rozpočtové provizorium městské části Praha 6 na rok 2015 naleznete kliknutím zde:

http://www.praha6.cz/usneseni_rada.html?q=rozpo E8et+2015&od=od&do=do&cislo=5&rok=14

Návrh rozpočtu městské části Praha 6 na rok 2015 naleznete kliknutím zde:

http://www.praha6.cz/usneseni_rada.htmlq=2015&od=od&do=do&cislo=4&rok=2014

Zásady pro hospodaření Městské části Praha 6 v období rozpočtového provizoria v roce 2015

             

1. výdaje jednotlivých položek budou měsíčně čerpány maximálně do výše 1/12 návrhu rozpočtu MČ Praha 6 na rok 2015 schváleného usnesením RMČ Praha 6 č.  4/14   ze dne 1. 12. 2014.

 2. výdaje v období rozpočtového provizoria bude nutné přizpůsobit skutečnému objemu použitelných finančních prostředků

 3. plynulost finančního hospodaření vyžaduje, aby včas a řádně byly plněny zejména zákonné a smluvní povinnosti

 4. v tomto období nebude Městská část Praha 6 uzavírat nové smluvní vztahy, pokud nebude jistota, že na jejich plnění budou k dispozici potřebné finanční prostředky

5. Městská část Praha 6 nezačne žádnou novou investiční akci, financovány budou pouze akce rozestavěné

6. rozpočtové příjmy a výdaje uskutečněné v době rozpočtového provizoria se stávají příjmy a výdaji rozpočtu po jeho schválení

Související články