Podle výzkumu Praha 6 komunikuje nejlépe

Tomáš Chalupa, starosta Prahy 6, převzal při včerejším vyhodnocení výzkumu European Monitor of Government Communications 2007 v Galerii Louvre cenu za nejlépe komunikující úřad městské části v Praze.
Hlavní foto

Poprvé v celostátním měřítku společnost Westminster zkoumala stav a charakter standardů komunikace úřadů státní správy a samosprávy s veřejností a médii. V průběhu 3 měsíců bylo osloveno celkem 365 institucí z celé republiky prostřednictvím dotazníků.

„Tento průzkum je jedinečným projektem v evropském měřítku. Jsme rádi, že se zapojilo tolik institucí. Celková návratnost dotazníků dosáhla 71 procent, což je pro tento typ průzkumu zcela výjimečné. Osobně věřím, že průzkum přispěl k větší otevřenosti úředníků diskutovat o kvalitě komunikace,“ zhodnotil výsledky průzkumu šéf firmy Westminster Tomáš Studeník.

Podle něj Praha 6 skončila v rámci metropole na prvním místě díky tomu, že její komunikace s veřejností je nejkomplexnější. „Lidé mohou snadno jednat s úřadem Prahy 6 prostřednictvím moderních technologií, jako je SMS nebo MMS, a úřad zase opačně předává informace lidem třeba prostřednictvím přehledných webových stránek,“ shrnul Studeník.

Nejen díky možnosti zasílat své stížnosti pomocí fotek přímo z mobilu dopadla Praha 6 ze všech pražských částí v průzkumu nejlépe.

„Komunikačních projektů máme víc. Spustili jsme projekty, které jsme souhrnně nazvali Slušná radnice. Součástí toho je například lokální mms-ing, ale i jednotný vizuální styl, komunikace formou e-spisu nebo nově připravované projekty, jakou jsou elektronický diář úředníka nebo modul, pomocí něhož občan bude schopen podle kódu zjistit, kdo řeší jeho podnět či žádost, jak dlouho ho řeší a jak se vůbec celá reakce ze strany úřadu vyvíjí. Navíc může v průběhu zpracování do této komunikace vstupovat doplňujícími dotazy nebo dodávat různé dokumenty. Cílem je, aby se celý proces vyřizování zbytečně neprodlužoval,“ vysvětlil starosta Tomáš Chalupa, který o těchto tématech na včerejší konferenci o komunikaci také přednášel zhruba stovce přítomných.

Napsali o výzkumu
Hospodářské noviny
Mladá fronta dnes
Aktuálně.cz