Pilotní testování školáků na covid-19

Ve středu 24. 2. proběhne ve vybraných školách v Praze 6 pilotní testování žáků na pozitivitu Covid-19.

Hlavní foto

Se souhlasem rodičů se do něj dobrovolně zapojí školáci 1. a 2. tříd. ze ZŠ E. Destinnové, ZŠ A. Čermáka a ZŠ nám. Svobody 2. Jedná se o unikátní spolupráci mezi Ústavem molekulární a translační medicíny Univerzity Palackého v Olomouci, Prahou 6 a místními lékaři a zdravotníky, z nichž mnozí jsou zároveň i rodiči dětí ze zúčastněných škol.

„Společným cílem rodičů i škol je co nejčasnější, ale současně bezpečný návrat do škol. Pilotní projekt je jedním z prvních kroků, které nám pomohou objasnit, zda děti testovat a jakými metodami. Naší snahou je co nejlépe nastavit optimální a funkční systém,“ uvedla radní pro školství Marie Kubíková.

Srovnávat se budou dva druhy testů. Gagrtest – kloktací PCR test ze slin, který si děti provedou doma kloktáním pitné vody. Druhý je antigenní test výtěrem z přední části nosu, který provedou dobrovolní zdravotníci přímo ve škole. Jde o nenáročné bezbolestné vyšetření pomocí kazetových testů, které se v současné době používají v Rakousku.

„Jsme si vědomi rizika, které může návrat dětí do škol představovat. Pravidelné preventivní testování bude zřejmě nevyhnutelné. Pilotní projekt přinese mimo jiné zpětnou vazbu v podobě názorů a zkušeností dětí, školy i rodičů,“ sdělila MUDr. Ludmila Bezdíčková, jedna ze zapojených praktických lékařů z Prahy 6.

Děkujeme předem všem rodičům, kteří umožní svým dětem účast na testování.