Okrsky městské policie mají různá bezpečnostní rizika

Každý z třiatřiceti okrsků, které spadají pod Obvodní ředitelství Městské policie v Praze 6, má svá specifika.
Hlavní foto

Někde se okrskáři podle zástupkyně obvodního ředitele Michaely Roháčkové zaměřují hlavně na dětská hřiště i pískoviště a na bezpečnost jejich malých návštěvníků, jinde jde o dohled nad veřejným pořádkem, především na znečišťování veřejného prostranství.

„Zvýšený dohled nad hřišti provádíme hlavně tam, kde je sídlištní zástavba, a také tam, kde je větší koncentrace lidí. Například v Dejvicích okolo Vítězného náměstí, na území Bubenče a Střešovic musíme více dbát na dodržování veřejného pořádku,“ konstatovala Roháčková s tím, že právě u Vítězného náměstí jsou i velké problémy s parkováním. „Velká řada lidí, kteří míří do centra, zastaví své vozidlo při nejbližší zastávce metra a je jim jedno, že se zde parkovat nesmí,“ posteskla si Roháčková.

Strážníci, kteří slouží v okrajových částech, zase mají za úkol kontrolovat a střežit zahrádkářské kolonie, a to jak v letních měsících, tak i v zimě, kdy jsou objekty majiteli opuštěny a hrozí, že by se chatky staly cílem zlodějů a bezdomovců.

Celkem na bezpečnost obyvatel a jejich majetku dohlíží v Praze 6 čtyřiatřicet strážníků okrskářů. Za nejmenší okrsek se dá považovat území Sedlce a za nejrozsáhlejší okrsek přírodní rezervace Divoké Šárky a její přilehlé okolí. „To, že má každý okrsek svého strážníka je velmi důležité kvůli bezpečnosti občanů. Právě místní obyvatelé si nejvíce všímají změn i cizích lidí ve svém okolí a strážníka, kterého dobře znají, na to mohou upozornit,“ konstatoval starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa.

Související články