Odhalení pomníku generálporučíka Františka Fajtla

Slavnostní odhalení proběhlo ve středu 4. října 2017 od 17.00 hodin v prostoru „vokovického parku“ mezi ulicemi Vokovická a K Červenému vrchu, a to za účasti paní Hany Fajtlové a její rodiny, zástupců městské části Praha 6, armády a široké veřejnosti.

Hlavní foto

Generálporučík František Fajtl byl československý stíhací pilot bojující za druhé světové války v řadách Royal Air Force proti nacistickému Německu a jehož život byl nerozlučně spjat právě s Prahou 6.
 
„Pokud se na nás teď z nebe dívá, a já věřím, že ano, tento pohled mu jistě připomíná stín, který jeho stíhačka vrhala na zem při úspěšných stíhacích misích v barvách RAF, které významně přispěly k osvobození Evropy,“ dodal k odhalení pomníku starosta Ondřej Kolář (TOP 09).
 
„Zastávám názor, že dluhy se mají splácet, i když jsme je sami neudělali a jsou staršího data,“ říká k tomu zástupce starosty pro kulturu Jan Lacina (STAN).
 
Po komunistickém převratu v roce 1948 byl František Fajtl propuštěn z armády, zatčen a bez soudu 1,5 roku vězněn v táboře nucené práce na Mírově. Po propuštění pracoval jako účetní stavebního podniku v Lounech. V roce 1964 byl částečně rehabilitován, plné rehabilitace se dočkal až po pádu komunismu, kdy byl povýšen na generála.
 
František Fajtl žil mnoho let v domě číslo 14 ve Vokovické ulici v Praze 6. V loňském roce radnice vyhlásila veřejnou soutěž na vytvoření uměleckého díla, které by tuto významnou osobnost připomínalo. Vítězným návrhem se stala podoba pomníku autorů Aleše Vyjídáka a Zdeňka Ruffera silueta letadla Spitfire o celkovém rozpětí patnáct a délce dvanáct metrů, která je vytvořena směsí travin druhu Lipnice luční s různým barevným akcentem, od okolního trávníku oddělená nerezovým páskem. Konec křídla z nerezu s gravírovaným textem pak zasahuje na chodník.
 
V roce 2002 byl prohlášen Čestným občanem Prahy 6.