Od 15. listopadu se platí za parkování na Babě i v Liboci

Od pondělí 15. listopadu se rozšiřují zóny placeného stání v Praze 6 o oblast Baby a část Liboce. Zóny platí ve všední dny vyjma času od 6 do 8 hodin, víkendy jsou zadarmo.

Hlavní foto

Praha 6 o aktivování zón požádala hlavní město až na základě ankety mezi místními rezidenty, kteří se vyslovili pro jejich rozšíření.

„Jako asi jediná městská část nemáme P+R parkoviště a tlak na parkovací místa pro rezidenty je velký. Proto jsme o rozšíření zón nechali rozhodnout místní obyvatele,“ vysvětluje radní pro dopravu Jiří Lála. Praha uvažovala o spuštění zón placeného stání také na Malém Břevnově, tam byli ale obyvatelé proti a zóny tam zavedeny nejsou.

 Rezidenti v modré zóně zaparkují na základě parkovacího oprávnění, které si mohou vyřídit na výdejně v Uralské 4 nebo online prostřednictvím Osobních stránek uživatele na webu parkujvklidu.cz. Za celoroční parkování v modré zóně zaplatí majitel auta 1200 korun, návštěvník ve smíšené zóně za hodinu stání pak 20 korun.

 V nově zpoplatněných úsecích převažují modré zóny a smíšených fialových je minimum. Například na Babě je to 472 parkovacích míst v modrých zónách a 35 fialových. V Liboci je poměr modrých k fialovým 145:23.  Celkem bylo v obou lokalitách zavedeno placené parkování u zhruba sedmi set stání.

Rozsah zón placeného stání včetně aktuálního rozšíření je možno nalézt na Geoportálu Prahy 6 v sekci doprava.