Mluvčí Prahy 6 se stal mluvčím veřejnosti roku 2008

Po oceněních za nejlepší elektronickou službu a transparentní přístup získala radnice další cenu. Mezi pěti mluvčími roku 2008 je i mluvčí Prahy 6.

Hlavní foto

"Vnímáme to jako potvrzení skutečnosti, že cíl, který jsme si stanovili, tzn. maximální otevřennost vůči občanům, není jen iluzorní, ale skutečně se nám ho daří naplňovat," komentovala cenu tajemnice úřadu Lenka Pokorná.

Celkem pět mluvčích letos získalo ocenění v soutěži mluvčí roku: mluvčí Ministerstva dopravy ČR Karel Hanzelka (nejlepší mluvčí státní správy), mluvčí Středočeského kraje Martin Kupka (nejlepší mluvčí samosprávy a nestátních neziskových organizací), mluvčí Českých drah Ondřej Kubala (nejlepší mluvčí komerčních a ostatních organizací), mluvčí Prahy 6 Martin Šalek (nejlepší mluvčí podle hlasování veřejnosti) a mluvčí Ministerstva zdravotnictví ČR Tomáš Cikrt (nejlepší mluvčí podle hodnocení českých novinářů). Mluvčím roku 2008 se nakonec stal Karel Hanzelka.

Rozhodlo o tom čestné kolegium složené z osobností, které se v minulosti o tuto profesi významně zasloužili. Jejich úkolem bylo vybrat absolutního vítěze z 5 nominovaných, určených v 1. kole hlasováním 450 osobností veřejného života (politiků, manažerů, mluvčích, odborníků v oblasti komunikace a médií a zejména novinářů).

Mluvčí roku je výroční profesní cena vyhlašovaná od roku 2002. Jejím smyslem je ocenit toho mluvčího, který v minulém roce podle názoru hodnotitelů nejvíce přispěl k popularizaci profese mluvčích a etických principů, jimiž se mluvčí při výkonu své práce řídí. Vyhlašují ji společně Český klub mluvčích, Komora Public Relations a Institut Svazu průmyslu ČR.

Mediální atraktivní Němou barikádu, která má za cíl označit působení konkrétního mluvčího s největšími nebo nejčastějšími nedostatky projevenými zejména vůči novinářské obci získal na základě názoru oslovených novinářů mluvčí Prezidentské kanceláře Petr Hájek.

V letošním roce byla též uvedena další osoba do Síně slávy mluvčích. Po Anně Veverkové se touto osobou stal Martin Švehla, bývalý mluvčí České národní banky a současný viceprezident CITI Bank Europe.

Poprvé byl také letos kromě konkrétních osob oceněn i tzv. Mistrovský kus mluvčích, oceňující podporu mluvčích při konkrétních mediálních událostech. Čestným kolegiem byla tímto titulem oceněna Mediální podpora volby Václava Klause prezidentem republiky v roce 2008.