Mateřské školy v Praze 6 rekordně rozšíří kapacity

Radnici Prahy 6 se daří úspěšně řešit nedostatečnou kapacitu míst v mateřských školách. Pro letošní a příští rok se počítá s rekordním nárůstem nových míst pro malé děti.

Hlavní foto

Zatímco dosud se každým rokem rozrůstal počet o průměrných 90 nových míst, v roce 2010 to bude o celých 175 míst a v roce následujícím pak dokonce až o 250 míst navíc. "Riziko, že rodiče nenajdou pro své děti zařazení v mateřských školách v lokalitě Prahy 6 se tak výrazně snižuje," potvrzuje starosta Tomáš Chalupa.

Počet otevíraných míst v mateřských školách Prahy 6 se navyšuje již dlouhodobě. Zatímco v roce 2005 bylo k dispozici celkově 2098 míst, o rok později v roce 2006 to bylo již 2124 míst. „V každém dalším roce se počet o zhruba 90 nových volných míst zvyšuje. Pro rok 2009 bylo k dispozici celkem 2387,“ říká starosta Chalupa.

Absolutního rekordu však Praha 6 dosáhne v letošním a příštím roce. „Vzhledem k tomu, že letos otevíráme tři nové mateřské školy, tak se kapacita rozroste o dalších 175 míst. To je zvýšení o osmdesát míst, než byl průměr v předešlých letech,“ doplňuje starostu radní Ondřej Balatka, který má právě oblast školství na starosti. Jde konkrétně o mateřské školy Červený vrch (50 nových míst), Velvarská (100 nových míst) a Mládeže (25 nových míst).

Ještě úspěšnější nárůst však Prahu 6 čeká v roce 2011. Stejně jako letos i pro rok 2011 připravuje Praha otevření tří nových mateřských škol. Půjde o mateřské školy Petynka (75 nových míst), Bílá hora (100 nových míst) a Mydlářka (75 nových míst). „Celkově tak nabídneme v roce 2011 o 250 míst více než letos,“ vypočítává Balatka.

Vedení radnice Prahy 6 vedle navyšování počtu nových míst plánuje i další novinky pro všechny mateřské školy. Starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa zvažuje rozšířit výuku u nejmenších o základy angličtiny. Uvedená úvaha zapadá do celkové strategie rozšíření výuky cizích světových jazyků na všech školách v Praze. Již od 1.9. 2010 bude na základních školách v Praze 6 zařazena výuka angličtiny od prvních tříd. 

Související články

U příležitosti Dne učitelů Praha 6 pravidelně oceňuje své nejlepší učitele ze svých základních i mateřských škol. Titul Vynikající učitel na návrh svých ředitelů přebírají pedagogové, kteří do své náročné práce přinášejí něco navíc, ať už jsou to atraktivní metody práce, inovace, spolupráce s dalšími institucemi, integrace znevýhodněných žáků nebo vytvářejí inspirativní prostředí pro žáky i kolegy.  

Celý článek28. 3. 2024

V souvislosti s nárůstem počtu případů černého kašle v Praze a celé ČR oslovuje městská část Praha 6 postupně jednotlivé školy a napomáhá koordinaci opatření, která zavádí a doporučuje hygienická stanice. Ta ostatně již v minulých dnech začala jednotlivé školy kontaktovat s informacemi a doporučením, jak v tomto případě postupovat.

Celý článek14. 3. 2024