Konec spádové turistiky v Praze 6: šestkové školy jsou pro šestkové děti

Do základních škol v Praze 6 budou přednostně přijímány děti, které skutečně trvale bydlí v Praze 6. Shodu s trvalým bydlištěm rodičů, ale i dobu trvání, budou prověřovat ředitelé škol. Vedení Prahy 6 tak chce zabránit účelovému přehlašování místa trvalého pobytu dětí z okolních obcí nebo městských částí.

Hlavní foto ZŠ Emy Destinnové a ZŠ nám. svobody

„Uděláme vše pro to, aby skončila praxe, kdy někteří rodiče zneužívali nedokonalost zákona a účelově pořizovali dětem trvalý pobyt v naší městské části. Dětí v prvních třídách každým rokem přibývá a Praha 6 vynakládá stovky milionů korun nejen na navyšování kapacit, ale i na nadstandartní kvalitu vzdělání v našich školách. Proto chceme, aby tato místa sloužila šestkovým rodičům a jejich dětem,“ sdělil starosta Prahy 6 Jakub Stárek. Zároveň dodává, že Praha 6 si za svým výkladem zákona stojí a je připravena se bránit soudně na všech úrovních. „Snažíme se ochránit právo dětí z Prahy 6 vzdělávat se tam, kam spádově patří,“ dodal.

Trvalé bydliště je zásadní pro přednostní přijetí do spádové školy. Bohužel zákon nevyžaduje, aby dítě na adrese skutečně bydlelo. V důsledku zápisové turistiky tak může dojít k tomu, že škola nemůže přijmout všechny spádové děti, které bydlí v bezprostřední blízkosti školy. „Dochází k přetrhání sociálních vazeb, je ztížena možnost samostatné docházky, může dojít i k narušení rodinného zázemí, pokud je dítě nuceno docházet do jiné školy než sourozenec,“ popisuje důsledky boje o místa ve školách místostarostka pro oblast školství Mariana Čapková. Proto vznikla Komise – pracovní skupina pro řešení spádové turistiky ve školách v Praze 6, v níž se sešli odborníci včetně zástupců ministerstva školství. Na základě svých závěrů komise nechala vypracovat metodiku, kterou přijala rada městské části a její využití doporučila vedení svých škol. „Skutečnost, že se adresa bydliště dítěte shoduje s adresou zákonného zástupce a zda trvalý pobyt není kratší než tři měsíce, budou rodiče stvrzovat podpisem čestného prohlášení,“ vysvětluje místostarostka.

Zápis do 1. tříd se v Praze 6 uskuteční 18. a 19. dubna. „Přednostně budeme přijímat žadatele s trvalým bydlištěm ve spádovém obvodu, následně s trvalým pobytem na území Prahy 6, na území hlavního města a až jako poslední děti mimo území Prahy,“ upřesňuje postup předseda pracovní komise a ředitel ZŠ A. Čermáka Petr Karvánek.

Praha 6 tímto postupem napravuje současnou nedokonalou legislativu. Totéž si myslí i šestkový radní a poslanec Jan Lacina: „Tohle téma jsem intenzivně prožíval už jako někdejší místostarosta pro školství v Praze 6. Jako místopředseda parlamentního výboru pro vzdělávání jsem toho názoru, že definitivní řešení přinese až změna zákona, kterou jsem v parlamentu připraven podpořit.“ Na březnovém sněmu pražských starostů postup Prahy 6 získal silnou podporu.

MČ Praha 6 je zřizovatelem 15 základních škol. Do prvních tříd v následujícím školním roce přijme 1055 dětí. V aktuálním školním roce do 1. tříd nastoupilo 1001 dítě, včetně ukrajinských. Na jaře 2022 proběhlo losování mezi spádovými dětmi u tří základních škol, dvě nakonec všechny spádové děti přijaly, a to po otevření další třídy a navýšení počtu dětí ve třídách.

Související články

U příležitosti Dne učitelů Praha 6 pravidelně oceňuje své nejlepší učitele ze svých základních i mateřských škol. Titul Vynikající učitel na návrh svých ředitelů přebírají pedagogové, kteří do své náročné práce přinášejí něco navíc, ať už jsou to atraktivní metody práce, inovace, spolupráce s dalšími institucemi, integrace znevýhodněných žáků nebo vytvářejí inspirativní prostředí pro žáky i kolegy.  

Celý článek28. 3. 2024

V souvislosti s nárůstem počtu případů černého kašle v Praze a celé ČR oslovuje městská část Praha 6 postupně jednotlivé školy a napomáhá koordinaci opatření, která zavádí a doporučuje hygienická stanice. Ta ostatně již v minulých dnech začala jednotlivé školy kontaktovat s informacemi a doporučením, jak v tomto případě postupovat.

Celý článek14. 3. 2024