HAVÁRIE: Stanice metra Dejvická plná vody. Metro opět v provozu

UVNITŘ ČLÁNKU VIDEO. Aktualizováno v 13:00 hodin

novinky.cz: Při stavebních pracích u metra stanice Dejvická byl ve čtvrtek ráno uražen hydrant a voda zatopila vestibul metra. Stanice byla asi na tři hodiny uzavřena. Provoz metra byl po půl jedné obnoven. Aktualní dopravní informace na www.ropid.cz, www.dpp.cz

REPORTÁŽ ČT 24 - SLEDUJTE ZDE!

Starostka Prahy 6 Marie Kousalíková pro ČT24: "Bylo nám řečeno, že podle projektové dokumentace, kterou má k dispozici dopravní podnik, vodovodní potrubí, které bylo přerušeno, tam nebylo zaneseno už od 70. let a ani Pražské vodovody a kanalizace údajně neměly ve své dokumentaci toto potrubí zaneseno. Já myslím, že je to neomluvitelné, protože před každou takovou stavbou se mají dělat nějaké sondy."

MÁTE Z RÁNA FOTOGRAFIE? Podle svědků se po překopnutí na Vítězném náměstí vyvalil obří gejzír. Fotografie prosím SDÍLEJTE NA WWW.FACEBOOK.COM/PRAHA6

Hlavní foto

Deník METRO, ČTK 9:10 hodin: Redakční mail zaplavily vaše snímky stanice metra Dejvická. Její vestibul je plný vody a je uzavřena. "Dělníci prokopli vodovodní potrubí," napsal nám k nehodě čtenář Jan Špatný. "Havárie souvisí s opravou stropní desky, teď tam dělníci urazili hydrant," doplnila mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková. Provoz metra A mezi stanicemi Náměstí Míru a Dejvická byl přerušen.

Na místo vyjeli hasiči, kteří vodu odčerpávají. "Na místě máme i naše výjezdové vozidlo," uvedl mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Jakub Pokorný. Za proražený vodovodní řad prý mohou dělníci, kteří opravují desku. "Mají dokumentaci, kterou ale nemají od nás, a podle ní tam vodovodní řad není," doplnil Pokorný.

Zaplavený vestibul metra Dejvická

Zaplavený vestibul metra Dejvická

Dělníci prokopli vodovodní potrubí.

Dělníci prokopli vodovodní potrubí.

"V dokumentaci stávajícího stavu, kterou máme k dispozici pro realizaci stavby, nebyla existence tohoto vodovodního řadu zaznamenána. Výstavba metra v 70. letech probíhala živelně a archivní dokumentace skutečného provedení stavby často neodpovídá stavu nalezenému v terénu," uvedla Taťjana Pelíšková, mluvčí stavební firmy OHL ŽS, a.s.

Gejzír vody byl vidět i z druhého konce Vítězného náměstí

Zaplavený vestibul metra Dejvická

Zaplavený vestibul metra Dejvická

Dělníci prokopli vodovodní potrubí.

Dělníci prokopli vodovodní potrubí.

 

Vestibul stanice by měl být podle informací dopravce uzavřen na zhruba pět hodin, tedy do 15.00. Praha 6 je z opravy izolace stropní desky dlouhodobě nervózní. Předpokládaný termín ukončení oprav ke konci listopadu se totiž dodržet nepovedlo a práce tak začaly až v zimním období. "Vůbec nechápu, když k tomu mají technickou dokumentaci, jak tam můžou vůbec něco překopnout," podivuje se mluvčí šestky Adam Halmoši.

Toto foto bylo pořízeno pravě ve chvíli, kdy bagr prokopl vodovodní potrubí.

Toto foto bylo pořízeno pravě ve chvíli, kdy bagr prokopl vodovodní potrubí.

 

Podle svědectví zpravodaje ČTK z místa začal před budovou Generálního štábu vyvěrat obří gejzír vody. Voda stříkala vysoko nad stavební oplocení, byla tak vidět i z druhého konce Vítězného náměstí. Následně zaplavila vestibul u výstupu z metra na Vítězném náměstí. Dopravní podnik výstup uzavřel, ale voda dále prosakovala na nástupiště.

Obchodníci už sčítají škody

Voda ve stanici Dejvická

Voda ve stanici Dejvická

Voda ve stanici metra Dejvická

Voda ve stanici metra Dejvická

 

Jedním ze zaplavených obchodů ve vestibulu je i trafika Relay. "Škody zatím nemáme sečtené. Zavřeno bude tak dlouho, dokud tam bude voda," řekl Metru Jiří Cet, provozní ředitel společnosti HDS Retail Czech Republic, které síť Relay patří.

zdroj: www.metro.cz

Informace společnosti ROPID - www.ropid.cz

Související články

Zatížení Prahy 6 individuální automobilovou dopravou, která směřuje do hlavního města ze severozápadu od metropole, atakuje hranice únosnosti. Praha 6 připravila soubor opatření, která podpoří cestování hromadnou dopravou. Na společné schůzce je zástupci Prahy 6 představili starostům a starostkám obcí, jejichž obyvatel se chystané novinky dotknou nejvíce. První změny by měly přijít už v létě.

Celý článek24. 4. 2024

Městská část Praha 6 podporuje výstavbu železnice v rámci celkového záměru modernizace trati Praha – Kladno s připojením Letiště Václava Havla. Vznik nové železniční zastávky Dlouhá míle s navazujícím prostorem je s městskou částí průběžně konzultována a předkládaná řešení převážně akceptují požadavky městské části.

Celý článek15. 4. 2024