Děti se vrací do škol a školek. Praha 6 nabízí rozšířené možnosti testování

Základní a mateřské školy v Praze 6, které jsou příspěvkovými organizacemi městské části, se v souladu s rozhodnutím vlády od 12. dubna částečně vrací k prezenční výuce. Jak bude provoz škol konkrétně vypadat? A jaké možnosti testování dětí se nabízejí?  

Hlavní foto

Které děti se od 12. dubna vrací k prezenční výuce?

  • Předškoláci v mateřských školách, a to ve skupinách maximálně do 15 dětí 
  • Žáci prvního stupně základních škol
  • Všechny děti mateřských škol a žáci prvního stupně základních škol, jejichž rodiče jsou pedagogové, zdravotníci, příslušníci ozbrojených sil nebo vykonávají jinou specifickou profesi (výčet těchto profesí zde)

 

Jak bude prezenční výuka vypadat?

Rotační systém

  • Bude uplatněn tzv. rotační systém, tedy kombinace prezenční a distanční výuky.
  • Dojde k vzájemnému střídání celých tříd, a to po týdnech. Konkrétní rozložení rotační výuky určuje vedení jednotlivých škol.

Povinnost ochrany dýchacích cest

  • Děti mateřských škol nemusí nosit ochranné prostředky přes ústa a nos.
  • Žáci základní školy, kteří se vrací k prezenční výuce, jsou povinni nosit ve škole přes ústa a nos chirurgickou roušku, případně respirátor. Jestliže si roušku zapomenou doma, dostanou ji přímo ve škole.  
  • Pedagogové a další zaměstnanci mateřských a základních škol jsou dle nařízení vlády povinni nosit ve škole přes ústa a nos respirátor.

 

Jak bude probíhat testování žáků?

Antigenní testy prováděné ve školách

  • Dle nařízení vlády se bude dvakrát týdně (vždy pondělí a čtvrtek) přímo ve školách provádět antigenní testování LEPU testy, tedy výtěrem z přední části nosu.
  • Toto testování má probíhat samoodběrem (za dozoru pedagoga či rodiče), výsledek bude znám do několika minut. 
  • Postup v případě pozitivního testu alespoň jednoho žáka přehledně zde
  • Více k testování ve školách dle vládní metodiky najdete na specializovaném webu.

 

Alternativní možnosti testování

Městská část Praha 6 provedla koncem února letošního roku pilotní testování žáků na vybraných školách. Projekt, jehož se zúčastnilo celkem 380 dětí, přinesl cennou zpětnou vazbu ohledně metod a organizace testování – více zde.  

„Z dotazníkového šetření víme, že pro nemalou část dětí – konkrétně pro 39 % z nich – je odběr LEPU testy, jejichž použití schválila vláda, nepříjemné. Hrozí tak, že samoodběr, byť pod dohledem rodičů či pedagogů, nebudou provádět správně a výsledky testování nebudou přesné,“ říká Marie Kubíková, radní Prahy 6 pro školství, a pokračuje: „Společně s laboratoří AeskuLab na Praze 6 jsme exkluzivně zajistili antigenní testování pro rodiče, kteří nebudou chtít testovat své děti ve škole či školce. Odběr v laboratoři vykoná odborný personál, bude tak zajištěno správné provedení testu a přesnější výsledek.“

„Výhodou je rovněž to, že rodiče nemusí čekat na odběr u svého dítěte ve škole a v případě pozitivity vodit dítě zase domů. Místo toho využijí přesný čas, na nějž se dopředu objednají, a vše tak může proběhnout zcela plynule a v klidu. Dítě pak jen do školy přinese potvrzení o negativním výsledku testu – přesně v souladu s doporučeními ministerstva školství,“ doplňuje radní Kubíková.

Antigenní testování v laboratoři

  • Jedná se o antigenní testování výtěrem z nosu, které je hrazené zdravotní pojišťovnou.
  • Pro testování žáků na Praze 6 slouží laboratoř AeskuLab, Poliklinika DAM, Brixiho 1.
  • Speciálně vyhrazené termíny pro rodiče s dětmi (platí opakovaně každý týden):
    • Středa 11:30–16 hodin
    • Neděle 12– 16 hodin
  • Rezervaci konkrétního termínu lze učinit zde: https://rezervace.aeskulab.cz/firmy1?company=mcp6
  • Jestliže prvotní antigenní test vyjde pozitivně, v laboratoři dítěti rovnou provedou kontrolní PCR test, a to opět na náklady pojišťovny.

 Jiné druhy testů

 

Ve všech případech platí, že testování se nemusí účastnit dítě, které prodělalo onemocnění covidem před méně než 90 dny. K tomuto je nutné předložit ve škole potvrzení o prodělaném onemocnění.

 

Další informace

https://testovani.edu.cz/jak-na-to-ve-skole
https://www.msmt.cz/informace-k-provozu-skol-od-12-dubna-2021

Související články

U příležitosti Dne učitelů Praha 6 pravidelně oceňuje své nejlepší učitele ze svých základních i mateřských škol. Titul Vynikající učitel na návrh svých ředitelů přebírají pedagogové, kteří do své náročné práce přinášejí něco navíc, ať už jsou to atraktivní metody práce, inovace, spolupráce s dalšími institucemi, integrace znevýhodněných žáků nebo vytvářejí inspirativní prostředí pro žáky i kolegy.  

Celý článek28. 3. 2024

V souvislosti s nárůstem počtu případů černého kašle v Praze a celé ČR oslovuje městská část Praha 6 postupně jednotlivé školy a napomáhá koordinaci opatření, která zavádí a doporučuje hygienická stanice. Ta ostatně již v minulých dnech začala jednotlivé školy kontaktovat s informacemi a doporučením, jak v tomto případě postupovat.

Celý článek14. 3. 2024