Centrum 6, šance pro živnostníky i občany Prahy 6

Centrum 6, jak se bude občansko-podnikatelské centrum nazývat, připravuje radnice Prahy 6 k otevření v polovině tohoto roku.

Hlavní foto

Má se stát informačním uzlem pro místní obyvatele, nabídnout by mělo rychlé a kvalifikované informace o dostupných službách, obchodu a řemeslech, poradenský servis v oblasti daňové, sociální a právní, a to nad rámec činností veřejné správy.

„Usnadní život také obyvatelům Prahy 6, kteří rychle a jednoduše získají potřebné informace z praktického života,“ domnívá se radní Ondřej Balatka, který vznik centra připravuje.

Centrum má poskytnout prezentaci malým a středním podnikatelům nebo nabízet pravidelnou vzdělávací činnost. Se zřizováním centra začne městská část tento rok, umístěno má být pravděpodobně v přízemí Skleněného paláce. Praha 6 získala na projekt osmimilionovou dotaci z evropských fondů, z obecních peněz půjde necelá desetina nákladů. „Chceme vytvořit opravdu pečlivou databázi, proto nemůžeme spuštění centra uspěchat,“ řekl šéf živnostenského odboru úřadu Prahy 6 Svítek a dodal: „Praha 6 má zhruba 100 tisíc obyvatel a asi 55 tisíc domácností. Většina obyvatel však bohužel nezná skutečné možnosti trhu, obchodu, řemesel a služeb v této lokalitě. Chceme lidem ukázat, že je zbytečné nakupovat nebo volat firmy z druhého konce města, protože v Praze 6 jsou tyto služby také dostupné a mnohdy levněji.“

„Vytvořením Centra 6 podpoříme malé a střední podnikání a tím zlepšíme služby pro širokou veřejnost,“ vysvětlil jeden ze smyslů projektu radní Balatka. Šestá městská část si tímto způsobem chce na svém území udržet drobné podnikatele, kteří mají kvůli hospodářské krizi mnohdy problém s úbytkem zákazníků. Pro živnostníky by totiž mělo centrum znamenat velké zlepšení služeb, především z hlediska propagace. „Velmi často se setkáváme se žádostmi podnikatelů o nějakou formu prezentace, lidé zase chtějí, abychom jim sdělili, kde najdou například obuvníka, jenže to my nemůžeme,“ popsal velkou poptávku ředitel živnostenského odboru úřadu Prahy 6 Milan Svítek.

Zájemci se na webu či přepážkách Centra 6 dozvědí podrobné informace o všech provozovatelích služby, kterou shánějí, včetně otevírací doby nebo cen. Podnikatelům pak bude centrum sloužit kromě bezplatného zařazení do databáze i jako kontaktní bod, kde najdou například přehled lidí shánějících krátkodobou brigádu. Radnice Prahy 6 chce totiž prostřednictvím centra zmírnit dopady hospodářské krize na své obyvatele. Přestože v hlavním městě je stále nejnižší nezaměstnanost z celé republiky, počet zájemců o práci v lednu i v šesté městské části vzrostl.

Související články