Adopce stromů

Chcete pomoci stromům v Praze 6? Vyberte si a adoptujte strom.

Každý strom se počítá a ve městě zvlášť. Ke svému životu však potřebuje vhodné podmínky – vzduch, prostor a vodu. V městské části Praha 6 jsme si významu stromů vědomi, a proto hledáme pro stromy v ulicích a veřejných prostranstvích vhodná místa, připravujeme pro ně podmínky v místě výsadby, stromy sázíme a také se o ně dlouhodobě staráme. Spolupracujeme také s dalšími správci zeleně v Praze. Pokud chcete pomoci, nabízíme Vám možnost přispět na výsadbu a péči o konkrétní strom dle Vašeho výběru.

Chcete adoptovat strom?

Nabízíme Vám možnost finančně podpořit výsadbu a péči o vybraný konkrétní strom na území Prahy 6.

Budete tak zároveň mít jistotu, že strom bude vysazen na správném místě a má nejlepší předpoklady a šanci zde dlouho vydržet a růst. Zjistíte také, co všechno výsadba stromů a péče o ně ve městě obnáší a jaké jsou překážky. Můžete tak také lépe poznat okolí, kde žijete.

Chceme zároveň nabídnout alternativu k živelnému vysazování stromů ve veřejném prostoru, které může být problematické z hlediska inženýrských sítí uložených v zemi (na řadě míst mohou sítě se stromy kolidovat), nevhodných druhů, špatného umístění i zajištění následné péče.

Svůj strom může podpořit každý – jednotlivci, sousedé, školní třídy, spolky, firmy. Certifikát o adopci může sloužit také jako originální dárek blízké osobě. 

Variant podpory je hned několik podle toho, jak velkou částku chcete darovat.

Jak na to?

1.     Vyberte si svůj strom ze seznamu stromů, které městská část aktuálně plánuje vysadit. U každého stromu je uveden jeho druh, lokalita, kam bude vysazen, a náklady na výsadbu a dvouletou péči.

2.     Rozhodněte se, jakou částkou chcete přispět, tedy jaký typ podpory zvolíte:

a.     Adopce stromu – výše vašeho finančního daru se rovná výši nákladů na výsadbu stromu a rozvojovou péči o něj po dobu 2 let. Součástí jsou náklady na rostlinný materiál, výsadbu stromu vybranou technologií včetně použitých materiálů, zálivka a případná další potřebná péče. 

b.     Sponzoring – výsadbu vybraného stromu podpoříte libovolnou nižší částkou (minimum 1000 Kč) podle Vašeho uvážení.

c.      Chcete darovat větší částku, která by umožnila i úhradu investičních nákladů spojených např. s přesunem inženýrských sítí? Ozvěte se nám a rádi domluvíme individuální postup.

3.     Ozvěte se nám a domluvíme další detaily, zodpovíme Vaše otázky.

4.     Uzavřete s městskou částí darovací smlouvu. Získáte darovací certifikát a také potvrzení o daru pro daňové účely. Dáte-li k tomu souhlas, uvedeme Vaše jméno mezi dárci na webu městské části a také na Geoportálu Prahy 6. Na přání můžeme na certifikát a další místa uvést jméno třetí osoby (např. v případě narozeninového daru apod. nebo kolektivu).

5.     Vyčkejte, až bude vhodný čas na výsadbu Vašeho stromu. (Stromy se sázejí nejčastěji na podzim nebo na jaře.) O tom, že byl strom vysazen, Vám dáme vědět. Pokud jste si vybrali variantu adopce a dali jste k tomu souhlas, u stromu umístíme cedulku se jménem dárce.

6.     Máte podnět na jinou lokalitu pro výsadbu? Dejte nám prosím vědět, rádi se jím budeme zabývat.

Stromy k adopci

Přehled stromů v Geoportálu Prahy 6

Seznam stromů k adopci a poděkování dárcům (květen 2024)

Kontakt: stromy@praha6.cz, Alena Vondroušová, tel. 220 189 168

Související odkazy: