PRAHA 6: PRO VOLNÉ POBÍHÁNÍ PSŮ NEMÁ MĚSTSKÁ ČÁST DOSTATEK VHODNÝCH PLOCH

Praha – 9. 9. 2015 – Rada MČ Praha 6 nesouhlasí s návrhem obecně závazné vyhlášky o stanovení pravidel pro pohyb psů na veřejném prostranství na území hlavního města Prahy. Místo toho sama doporučila jasně definovat soubor lokalit, kde bude platit zákaz volného pobíhání psů a úplný zákaz jejich vstupu (např. dětská hřiště, prostory pro seniory, okrasné záhony, apod.).

Podle vedení Prahy 6 městské části chybí dostatek adekvátně rozlehlých ploch vhodných pro volné pobíhání psů. Plochy by současně měly být dobře dostupné ze všech přilehlých oblastí. V neposlední řadě je třeba vzít v úvahu i otázku seniorů a lidí s handicapem. Problematická je také právní vymahatelnost vyhlášky. „Právně obtížně vymahatelné normy totiž plíživě rozleptávají samotný koncept právního státu“, varuje radní Jaromír Vaculík (TOP 09), zodpovědný za ekonomiku a finanční politiku.

 

Obyvatele Prahy 6 pak trápí zejména znečišťování veřejných prostranství psími exkrementy a nežádoucí kontakt psů s malými dětmi. Vyplynulo to z veřejné diskuse pořádané na radnici předminulý týden. „Zásadní problém neukázněných majitelů psů ani sebelepší vyhláška vyřešit nezmůže“, dodává radní pro životní prostředí Antonín Nechvátal (SZ).