PRAHA 6: DISKUSE O VYHLÁŠCE UPRAVUJÍCÍ PRAVIDLA VOLNÉHO POHYBU PSŮ JE V PRAZE 6 STÁLE OTEVŘENÁ

Praha – 26. 8. 2015 – Radnice Prahy 6 nesouhlasí se stávajícím zněním připravovaného návrhu vyhlášky, která stanovuje pravidla pro pohyb psů na veřejných místech na území hlavního města. V úterý večer proto radní přizvali k diskusi odbornou i širší laickou veřejnost.

Debata se vedla ve věcném a konstruktivním duchu, prezentovány byly základní statistické údaje týkající se území MČ Prahy 6 a očekávané překreslení mapy, která ukazuje místa vymezená pro volný pohyb psů (viz příloha ke stažení zde: http://uloz.to/xe1HrC87/vpp-soucasny-navrhovany-stav-pdf).

 

„Vyhláška zpřísňuje pravidla hry pro všechny, především pro majitele psů. V současnosti je jasně vymezený prostor pro volný pohyb psů pouze v rámci městské zeleně, který činí v případě naší městské části 27 hektarů. Zbylé plochy jsou v podstatě územím nikoho“, říká radní pro životní prostředí Antonín Nechvátal (SZ).

 

Z diskuse s občany mimo jiné vyplynulo, že stěžejním problémem není ani tak otázka bezpečnosti, ale spíše nepořádnost a nezodpovědnost některých majitelů psů. V rámci hlavního města je ročně hlášeno 120 incidentů, na Prahu 6 připadá zhruba 10 incidentů a polovina z nich je způsobena psy puštěnými z vodítka.

Lidé si ale víc stěžují na neuklizené psí exkrementy. Městská policie sice může nepořádné majitele pokutovat, účinnější nástroj ale zatím v rukou nemá.

 

„Žádná vyhláška není všelék, základem je osobní zodpovědnost majitelů psů“, myslí si radní Milena Hanušová (TOP 09).

 

Chystaná vyhláška je podle radních oproti v současnosti platícím pravidlům nadbytečně restriktivní. „Neustálé vydávání různých předpisů, vyhlášek společnosti nesvědčí. Základními problémy jsou dělení společnosti a právní vymahatelnost těchto nařízení“, dodává radní Jaromír Vaculík (TOP 09).

 

Občané Prahy 6 se k připravovanému návrhu mohou stále vyjadřovat, a to prostřednictvím facebooku nebo webu městské části. Vedení města se jimi bude zabývat na některém z příštích zasedání Rady MČ. Termín pro vyjádření městské části je do 13. 9. 2015.