PRAHA 6: BEZDOMOVCŮM V PRAZE 6 POMÁHÁ TERÉNNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBA, FINANČNĚ JI NOVĚ MŮŽE PODPOŘIT I HLAVNÍ MĚSTO PRAHA

Praha – 18. 6. 2015 – Vedení městské části Praha 6 požádalo o individuální účelovou dotaci ve výši 99 tisíc korun z rozpočtu hlavního města Prahy. Z těchto peněz se bude realizovat projekt týkající se oblasti řešení problematiky bezdomovectví.

Cílem projektu je poskytování sociální pomoci lidem bez přístřeší, kteří se pohybují na území městské části Praha 6. Jsou to jednotlivci nebo i skupiny osob žijící v neuspokojivých životních podmínkách, často i s poruchami osobnosti a chování či v zanedbaném hygienickém a zdravotním stavu.

Městská část Praha 6 již třetím rokem spolupracuje se spolkem Naděje. Projekt by měl pokračovat zajištěním dalšího stanoviště mobilní sanity od října 2015 do konce března příštího roku. Celkové náklady na druhé stanoviště budou 117.519 Kč.

 

„Tuto skupinu lidí se tak snažíme motivovat k využívání služeb nízkoprahových denních center, nocleháren a dalších vhodných zařízení. Poskytujeme jim čisté prádlo a odvoz toho znečištěného, hygienické potřeby, zdravotnický materiál nebo třeba možnost odhmyzení. Samozřejmostí je i základní zdravotnické ošetření a sociální poradenství,“ popsala činnosti v rámci projektu radní pro sociální politiku a zdravotnictví Milena Hanušová (TOP 09). 

 

V současné době je upravený dodávkový automobil přistavován každé úterý od 9:30 do 11:30 hodin na stanovištích parkoviště u křižovatky ulic Podbabská – Pod Paťankou. Pokaždé obslouží kolem 30 klientů. Posádku vozu tvoří standardně terénní pracovník–zdravotník a sociální pracovník. Přidat se ale mohou i dobrovolníci.

 

Klienti Naděje se zároveň od června letošního roku můžou zapojit i do úklidu veřejných prostranství, za který dostanou finanční odměnu.

 

Ing. Libuše Stoklásková

vedoucí oddělení komunikace a vnějších vztahů

ÚMČ Praha 6