Opera v Šárce – Prodaná nevěsta

Pojďte se s námi vrátit do roku 1918 a vychutnat si zcela zdarma klasickou českou operu v podání předních českých operních pěvců, sboru, orchestru a baletu Národního divadla pod širým nebem, v přírodních kulisách údolí Divoké Šárky. Zkuste si představit tehdejší nadšení diváků i herců v teprve den trvající republice, se všemi porodními bolestmi i euforií.

Stejně jako před sto lety, při oslavách vzniku naší republiky, proto i letos zazní Prodaná nevěsta. Symbolika osmičkových roků, kterou si připomínáme a oslavujeme už celé jedno století této země, si takový kulturní zážitek nepochybně zaslouží.

Městská část Praha 6 a starosta Ondřej Kolář vás srdečně zvou na již čtrnáctý ročník novodobé historie. V neděli 2. 9. 2018 od 14 hodin se – dnes už stromy porostlými svahy Divoké Šárky – rozezní opera Bedřicha Smetany Prodaná nevěsta v režii Jany Divišové a Renée Nachtigallové pod taktovkou dirigenta Jana Chalupeckého.

Opera v Šárce navazuje na tradici operních představení v Divadle nad Čertovým mlýnem, zahájenou před 105 lety. Už tehdy byly ve svahu nad mlýnem umístěny lavice s kapacitou 9526 míst k sezení, dalších 8000 míst bylo k stání.
V roce 2005 se podařilo operním a divadelním nadšenkyním Janě Divišové a její přítelkyni, operní zpěvačce Renée Nachtigallové, obnovit tradici přírodního divadla.

Nikdy by to nedokázaly, nebýt vstřícnosti městské části Praha 6, která od počátku obnovy divadelních představení v Šárce vstoupila do projektu a náklady na přípravu a realizaci oper financuje. Akce je finančně podpořena také Hlavním městem Praha.
Díky tomu se podařilo každoročním uváděním české opery v rámci oslav Dne Prahy 6 postupně do Šárky vrátit diváky a připomenout slavnou éru divadla, které bylo již zcela zapomenuto.



ORGANIZAČNÍ POKYNY:

Vstup je zdarma. Počítejte s tím, že autem se na místo konání nedostanete. Cesta pěšky trvá okolo 20 minut, můžete jít buď od stanice metra Veleslavín nebo od konečné tramvají v Divoké Šárce. (trasa bude značena)
Pro méně pohyblivé občany je připravena kyvadlová doprava. Označený mikrobus bude jezdit od tenisových kurtů na Aritmě od 12 hodin.
Nezapomeňte si s sebou vzít podložky na sezení a v případě deště také pláštěnky. Počítejte s tím, že budete sedět na zemi, přes deštníky by neviděli diváci za vámi.
Akci každoročně navštíví tisíce lidí, pokud si chcete sednout tak, abyste dobře viděli, doporučujeme přijít s předstihem. Na místě budou stánky s občerstvením.

Přejeme krásný kulturní zážitek.