Expertní skupina k SOKP: žádáme premiéra Babiše o zařazení okruhu mezi prioritní stavby

Dostavba Silničního okruhu kolem Prahy (SOKP) se pro městskou část Praha 6, ale i pro celé území hlavního města, stala existenční otázkou. Praha 6 je chybějící severozápadní částí okruhu postižena na hraně únosnosti, vyvine proto tlak na nového premiéra.

Před rokem svolal premiér Bohuslav Sobotka „Pracovní skupinu ke koordinaci staveb 518, 519, 520 pro přípravu Pražského okruhu“, ve které ale účast Prahy 6 odmítl. Zástupkyně starosty pro strategický rozvoj Eva Smutná /TOP 09/ proto sestavila expertní skupinu městské části, do které pozvala odborníky na velké dopravní stavby a životní prostředí.

„Česko má nového premiéra a my po něm budeme požadovat, aby se dostavba silničního okruhu kolem Prahy stala pro novou vládu prioritou. Všichni vnímáme, že se okruh dotýká celé naší země,“ říká po zasedání komise Eva Smutná /TOP09/. „Vyvineme maximální úsilí pro to, aby se stavba, kterou minulá vláda zcela nepochopitelně vyřadila ze seznamu prioritních staveb, začala budovat v nejkratším možném termínu,“ dodala místostarostka Smutná.

Expertní komise řešila také návrhy přemostění přes Vltavu, kde preferuje užitnou variantu před budováním uměleckého díla. „Stačí se podívat na Trojský most, který nakonec stál jednou tolik. Nasvícený most je sice pěkný na pohled, v případě okruhu ale preferujeme rychlost výstavby a tomu odpovídající konstrukci. V Alpách se také budují hlavně jednoduché a funkční mosty,“ říká k tomu Eva Smutná.

Původní projekt přemostění kvůli průtahům existuje už 20 let, nad jeho použitelností v okamžiku výstavby proto visí velký otazník. Radnice Prahy 6 jednoznačně podporuje stávající trasu silničního okruhu a zároveň odmítá pokusy o redukci stavby, neboť tři pruhy v každém směru jsou i do budoucna logickým předpokladem.

„Protože máme bohaté zkušenosti s tunelem Blanka, nechceme dopustit, aby se postavil okruh, a dopady na životní prostředí v navazujících územích a zároveň do organizace provozu byly řešeny až následně, po mnoho let,“ uzavírá Eva Smutná.

 

 

Ondřej Šrámek
tiskový mluvčí
tel.:  420 220 189 177
mobil:  420 777 057 551
e-mail:osramek{zavináč}praha6{tečka}cz