Zemřel zastupitel městské části Praha 6 Petr Šabach

Ve věku 66 let zemřel v sobotu 16. září 2017 významný spisovatel a člen zastupitelstva městské části Praha 6 Petr Šabach.

„Opustil nás člověk, který měl skvělý smysl pro humor,“ uvedl starosta Ondřej Kolář (TOP 09). „Přiznávám, že jsem tajně doufal, že o své zastupitelské anabázi jednou napíše knihu a že to bude jedna z jeho nejlepších. To sice už nestihne, ale doufám, že to všechno ještě časem tam nahoře probereme u piva.“

Petr Šabach se proslavil jako autor humoristických románů a povídek. První jeho povídky byly publikovány v 70. letech, svou první knihu „Jak potopit Austrálii“ vydal v roce 1986. Následovaly další úspěšné knihy, mimo jiné Hovno hoří, či Občanský průkaz. Některé jeho literární předlohy se dočkaly zfilmování především od režiséra Jana Hřebejka, ať už šlo o Šakalí léta, Pelíšky, Pupendo či U mě dobrý. Ondřej Trojan pak zfilmoval Občanský průkaz, film Šabachově literární poetice zřejmě nejbližší.

„Petr byl talentovaný, citlivý a vlídný člověk. Záleželo mu na světě, ve kterém žijeme. I když byl ve světě literatury velkou hvězdou, sláva a peníze ho nechávaly chladným, v tom mi byl velmi sympatický,“ říká místostarosta Prahy 6 Jan Lacina (STAN), který Šabacha po dlouhém přemlouvání do komunální politiky přivedl.

Za totality pracoval Petr Šabach jako technický redaktor v Pragokoncertu, metodik kulturního domu, noční hlídač v Národní galerii nebo odborný referent Galerie hlavního města Prahy.

V roce 2016 za svou literární tvorbu obdržel Cenu Karla Čapka udílenou Mezinárodním PEN klubem za literární přínos a přesvědčivý způsob, jak oslovit mladou generaci.

Petr Šabach byl zvolen na kandidátní listině hnutí Starostové a nezávislí v roce 2014. V zastupitelstvu ho nahradí MgA. Petr Prokop, ředitel a herec divadla VOSTO5, pedagog DAMU a donedávna proděkan pro studijní záležitosti‎.

 

David POLÁK
referent komunikace
tel.:  420 220 189 158
mobil:  420 778 749 279
e-mail: dpolak{zavináč}praha6{tečka}cz