Praha 6 má dvě „chytré lavičky“

V Praze dne 20. června 2017

Městská část Praha 6 se v únoru letošního roku aktivně přihlásila do konceptu Smart City, tzv. Chytrého města, jehož cílem je využití digitální, informační a komunikační technologie pro zvýšení kvality života ve městech. V rámci tohoto konceptu dostala Praha 6 v polovině června, prostřednictvím firmy Operátor ICT, dvě chytré lavičky.

„Fenomén Smart City je v poslední době velmi na vzestupu, získává si popularitu a my jako městská část nesmíme a nechceme zůstávat pozadu,“ uvedl radní za oblast SMART CITY Zdeněk Hořánek (ANO 2011). „Praha 6 je městskou částí s bohatou historií a zásadním významem pro život, proto chceme nabídnout našim obyvatelům a návštěvníkům chytrá a moderní veřejná prostranství.“

V rámci půlročního pilotního projektu, který pro Prahu zajišťuje společnost Operátor ICT, byla umístěna a pokřtěna na Puškinově náměstí chytrá lavička s vertikální zahradou. Slavnostního křtu se zúčastnil radní za oblast SMART CITY Zdeněk Hořánek, primátorka hlavního města Prahy Adriana Krnáčová (ANO 2011) a ředitel úseku SMART CITY společnosti Operátor ICT Vladimír Zadina. Druhá lavička byla umístěna na Vítězném náměstí u Šesťáku.

Lavička obsahuje solární panely, díky kterým si lze prostřednictvím USB přípojky nabít mobil nebo tablet, Wi-Fi připojení zdarma a malou meteostanici. Součástí první lavičky je i vertikální zahrada, která je nejen příjemná po vizuální stránce, ale slouží také jako lapač polétavého prachu, který vzniká především provozem aut, snižuje hluk v okolí a také má velmi příznivý vliv na psychiku člověka.

„V současné době již pracujeme na dalších projektech Smart city na území Prahy 6,“ dodává Zdeněk Hořáněk.

 

 

David POLÁK

referent komunikace

Kancelář městské části 

   
Úřad městské části Praha 6
Čs. armády 23, Praha 6
Tel.:  420 220 189 158
Pohotovostní mobil:  420 778 749 279
E-mail: dpolak{zavináč}praha6{tečka}cz
Web: www.praha6.cz