PRAHA 6 ODHALILA PAMĚTNÍ DESKU JANU KAPLICKÉMU

Praha 6 – 18. dubna 2017 – V Praze 6 je od dnešního dne k vidění pamětní deska věnovaná věhlasnému architektovi Janu Kaplickému. Odhalena byla u příležitosti jeho nedožitých 80. narozenin přímo v místě, kde v roce 2009 tak náhle zemřel. Pamětní deska odkazuje k nejvýznamnějšímu realizovanému projektu Jana Kaplického – budově obchodního domu Selfridges v Birminghamu.

Budovu v ulici Československé armády s popisným číslem 20 v Praze 6 zdobí od dnešního dne pamětní deska věnovaná světově uznávanému architektovi Janu Kaplickému. Slavnostní ceremoniál jejího odhalení byl naplánován u příležitosti jeho nedožitých 80. narozenin.

 

Návrat Jana Kaplického, architekta světového formátu, do rodné vlasti a srážka s tuzemskou realitou – to je vlastně klasická tragédie,“ okomentoval záměr odhalit Janu Kaplickému pamětní desku v místě, kde vysoce uznávaný architekt roku 2009 zemřel, zástupce starosty Jan Lacina. ‎“Nepodařilo se mu dotáhnout do realizace nejzajímavější architektonický projekt posledního čtvrtstoletí v Praze – takzvanou Chobotnici na Letné a zahynul nečekaně náhle přímo proti radnici Prahy 6,“ dodal místostarosta Lacina.

 

Pamětní deska, navržená v podobě disku o průměru 380 milimetrů, je fragmentem obchodního domu Selfridges v anglickém Birminghamu, Kaplického největší realizace. Aby byla maximálně zachována originální podoba disku, je navržen v původním materiálu – hliníku. Autorem desky je výtvarník Adam Kovalčík, absolvent Vysoké školy uměleckoprůmyslové, atelieru Veškerého sochařství Kurta Gebauera.

 

Mám velikou radost, že u příležitosti 80. narozenin Jana Kaplického můžeme v naší rodné Praze 6 odhalit nádherné dílo nadaného sochaře Adama Kovalčíka. Čtverec v kruhu symbolizuje celý Kaplického život, kdy v den jeho narozenin se mu narodil syn Josef a v den úmrtí dcera Johanka,“ uzavřela předsedkyně magistrátního výboru pro kulturu Eliška Kaplický Fuchsová.

 

 

 

 

 

 

Martin Churavý, cand.soc.
      tiskový mluvčí
      Kancelář městské části     
      Úřad městské části Praha 6
      Čs. armády 23
      Praha 6
      Tel.:  420 220 189 158
      Pohotovostní mobil:  420 778 749 279
      E-mail: mchuravy@praha6.cz
      Web: http://www.praha6.cz