PROCHÁZENÍ ZAHÁJILO „POCTU VÁCLAVU HAVLOVI V PRAZE 6“

Ve středu 5. října za přítomnosti starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře, místostarosty Jana Laciny, autora loga OF Pavla Šťastného a zástupců Knihovny Václava Havla a organizace Post Bellum, byl otevřen tříměsíční multižánrový projekt „Pocta Václavu Havlovi“ v Praze 6.

Slavnostní zahájení, nazvané „Procházení“, podpořila svým koncertem také legendární kapela Plastic People of the Universe.

Ve středu v pravé poledne se sešlo na několik desítek lidí před budovou Národní technické knihovny, aby společně s organizátory zahájili výstavu velkoformátových fotografií Oldřicha Škáchy. Příprava výstavy nebyla lehká věc, jak podotýká Jan Lacina, místostarosta Prahy 6 :„Výjimečnou osobností byl i první Havlův dvorní fotograf Oldřich Škácha. Jenom neměl moc velký smysl pro pořádek a archivování. Největší práci tak museli odvést Ondřej Němec s Martinem Vidlákem z Knihovny Václava Havla, kteří z rozsáhlé Škáchovy pozůstalosti, jež vznikala skoro padesát let, museli vybrat sto fotografií a přiřadit k nim s citem pro věc Havlovy známé i méně známé citáty. Za sebe říkám, že s výsledkem jsem velmi spokojený.“

Na bezmála čtyřiadvaceti věžích si můžete prohlédnout 96 fotografií Václava Havla nebo lidí spojených s jeho osobou. Výstava se vine mezi Národní technickou knihovnou a metrem Hradčanská a k vidění je až do 18. prosince. Na cestě po výstavě dostávali lidé postupně špendlík, stuhu v barvách trikolóry a na závěr placku s logem Pocty V. H.

Vyvrcholením slavnostního dne byl koncert legendární kapely Plastic People of the Universe na Dejvickém nádraží.

„Osobností Havlova formátu je v naší společnosti jako šafránu, je proto dobré si je čas od času připomínat. Tím spíš, že se Václav Havel těší mnohem většímu uznání v zahraničí než u nás doma.“ Dodává Ondřej Kolář, starosta Prahy 6.

Vše o projektu a jeho programu naleznete na webových stránkách poctavaclavuhavlovi.cz a na facebooku.

 

„Poctu Václavu Havlovi“ pořádá Praha 6 ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla a organizací Post Bellum. Ve svém programu nabízí vedle zahájené výstavy fotografií O. Škáchy, sérii divadelních představení, veřejných debat, undergroundových koncertů v místních hudebních klubech, doprovodné výstavy v atraktivním prostředí Písecké brány nebo v rámci Farmářských trhů na Kulaťáku. Součástí oslav bude i unikátní koncert projektu Salome se symfonickým orchestrem Pražské konzervatoře, filmový festival s havlovskou tematikou a mnoho dalších akcí.

Martin Churavý, cand.soc.
tiskový mluvčí

Kancelář městské části
Úřad městské části Praha 6
Čs. armády 23
Praha 6
Tel.:  420 220 189 158
Pohotovostní mobil:  420 778 749 279
E-mail: mchuravy@praha6.cz
Web: http://www.praha6.cz