Informování o metru ze strany radnice
Autor: Barka (IP zapsáno)
Datum: 13.11.2007 10:43
Vážení diskutující, nedávno mi paní Trnková v O+O na můj dotaz nabídla, že mi na můj telefon sdělí, kde je k dispozici k nahlédnutí dokumentace k plánované výstavbě metra. Dnes jsem jí na tuto odpověď odepsala, bohužel jsem si neschovala přesné znění textu, ale pro všechny, které to zajímá, tu aspoň zhruba zopakuji, co jsem napsala:
"Vážená paní Trnková, děkuji Vám za odpověď. K Vaší odvolávce na informaci o prodloužení metra, kterou jste uvedla na setkání s občany, musím bohužel konstatovat, že byla příliš obecná a stručná. Proto se domnívám, že není nutné, abyste informace o dokumentaci k nahlédnutí poskytla pouze mně na mé telefonní číslo, nýbrž by bylo vhodnější, kdybyste ji dala k dispozici veřejnosti, a to na webu a v časopise Šestka. Stavba metra je značně náročná záležitost a občané mají právo vědět o ní víc informací než jaké přinesly dosud publikované "propagační" články o tom, že metro bude. Nejsem jediná, kdo se bojí zhoršení životního prostředí na Petřinách v důsledku nárůstu automobilové dopravy, pokud tam bude koncová stanice metra, a kdo se domnívá, že stavba metra v navrhované podobě by se mohla stát pro Prahu 6 v souvislosti s následnými změnami v povrchové dopravě spíš příslovečným Danajským darem. Proto bych považovala za vhodné, aby radnice informovala občany konkrétněji o všem, co plánovaná stavba bude obnášet, například uspořádáním setkání s občany, které by bylo věnováno speciálně tématu prodloužení metra. Nerada bych podezřívala radnici z toho, že má eminentní zájem na tom, aby se mezi lidi "pustilo" co nejméně konkrétních informací a aby občani byli následně postaveni před hotovou věc až v okamžiku, kdy stavba už bude prakticky začínat."
Tak, to je zhruba to, co jsem napsala, i když úplně přesný citát to není. Za důležité považuju to, že jsem paní Trnkové výslovně navrhla, ať veřejnost informují konkrétněji. Veřejnost na to zcela určitě má právo, protože případy, kdy se lidé začnou o nějaké stavbě dozvídat až v okamžiku, kdy jim za barákem vyroste staveniště, jsou naprosto nepřijatelné.
No a teď tedy bude zajímavé, jak paní Trnková zareaguje. Pan starosta na setkání s občany několikrát zopakoval zajímavý názor: nemůžeme všichni naráz něco projektovat, musíme to nechat zodpovědným lidem. Přeloženo do češtiny mi to znělo jako "lidi, buďte zticha, nepokoušejte se do ničeho kecat a jen mlčky přijímejte, co někdo jiný udělá". Chápu sice, že opravdu není každý odborník na dopravní stavby, ale pokud bylo panu starostovi k prosazení plánu metra dobré občanské sdružení, jehož vznik sám inicioval, tak by měl hrát fér hru a občany informovat i nadále. Ostatně, pan starosta si zjevně libuje v anglickém rčení "not in my backyard" (známé pod zkratkou NIMBY), takže snad ví i to, co znamená jiné obvyklé anglcké rčení, co je a co není "fair"....