Z rozesílaných novinek:
> Praha 6 v grafech
> ------------------------------------------------
> byly pridany dalsi zajimave grafy
> [17.01.2010] - aktualizace - [
www.praha6.cz]
Tak nám radnice předhazuje krásně vyvedené grafy... Zkusím na ně mrknout podrobněji:
*** Počet opravených ulic v jednotlivých letech
Co s počtem ulic, když neznáme jejich délku v metrech (resp. plochu ve čtverecních metrech)?
*** Chodníkový program, porovnání k celkovému počtu 710-ti komunikací
Opět bez dalsiho kritéria je POČET ulic zcela scestný (scestný je i patvar "710-ti")
*** Typy povrchu realizovaných oprav
Zřejmě opět nesmyslně vyjádřena k počtu ulic. Stejně nechápu, jak jsou započítány (dlážděné) chodníky a (vyasfaltované) vozovky. (Pozn.: dlažba je pražská opravdu jen "tzv.", je totiž odlišná od té historické z dob páně Engela)
*** Realizace chodnikoveho programu - poměr realizaci podle lokalit
Zase nejspíš poměr počet "realizaci" vůči katastrálním uzemím - bez ohledu na výměru "realizaci" a výměru katastru nemůže dát nic jiného, než hausnumera
*** poměr komunikací kde byly realizovány opravy
Sám nadpis je nelogický (s gramatickou chybou), poměr musí být něčeho vůči něčemu, navíc co je "komunikace" za veličinu?! Pokud má podnadpis se sítěmi/bez sítí nadpis upřesnit, pak to je pro veřejnost údaj zcela nezajímavý
*** Sumář kapitálových výdajů v roce 2010
Sumář za 2010? V lednu 2010? Snad teprve plán, ne? Navíc nejvyšší část "hospodařství 35 %" je pro mě poněkud zatřená tajemnem
*** Míra inflace v ČR dle Českého statistického úřadu
komentář pod grafem popisuje, jak radnice šetří a podporuje podnikatele (nevyužívá možností zákona), ale už nesděluje, jak radnice neštří nájemníky (využívá možností zákona)
*** Návštěvnost www.praha6.cz
v hodnocení "unikátních návštěvníků" bych byl zdrženlivější, čísla jsou kolem 50.000 měsíčně, Praha 6 má řádově 100.000 obyvatel, tvrzení, že zvýšená návštěvnost (o cca 2500 návštěv) v květnu a červnu byla důsledkem rekonstukce a voleb, je dosti odvážné - třeba jen 2500 lidí hledalo na internetu před dovolenou pronájem chalupy v Jugoslávii ;-)
Grafy sice pěkné, ale podle mne vůbec nic neříkají. Hlavně, že realizujeme.
Jirka Škvor
PS. pro tvůrce grafů: výraz "padesát procent" se zapíše správně jako "50 %".
Zápis "50%" znamená "padesátiprocentní".
PS2. docela mi to připomíná "o 1254 tun méně těžkých kovů" [
www.praha6.cz]