Zpřístupnění zahrad Břevnovského kláštera

Zastupitelé schválili záměr spolufinancování společného projektu Břevnovského kláštera a Městské části Praha 6 „Revitalizace a zpřístupnění zahrad Břevnovského kláštera veřejnosti", a to do výše cca 7,5 milionu korun.

Hlavní foto

Na základě dlouholeté úzké spolupráce mezi Břevnovským klášterem a Městskou částí Praha 6 se Břevnovský klášter na městskou část obrátil s žádostí o spolupráci a finanční spoluúčast na projektu „Revitalizace a zpřístupnění zahrad Břevnovského kláštera veřejnosti“.

Zahrady Břevnovského kláštera by se po revitalizaci měly zpřístupnit veřejnosti a stát se s dominantou Břevnovského kláštera odpovídající reprezentativní kulturní a odpočinkovou zónou Městské části Praha 6.

Popis projektu

Připravovaný rozsah projektu
1. Rekonstrukce obvodové zdi (cca 1 400 m, 200 m již hotovo), materiál opuka, cihly
2. Rekonstrukce Oranžérie – bývalý skleník, možnost instalace solárních panelů
3. Rekonstrukce Kaple Josefky
4. Revitalizace terasovité horní zahrady – obnova habrové aleje, výsadba nových stromů, zatravnění
5. Revitalizace lesní části
6. Revitalizace pramene a potoka Brusnice, vytvoření závlahového systému

Současný stav
Zahrada je členěna do 3 celků:
Klauzurní zahrada
Horní sad
Lesní část

V Klauzurní zahradě jsou hlavním problémem rozpadající se terasy (opuka, pískovec, cihly) a špatný stav schodišť a cest. Velká část teras a schodišť je zarostlá náletovými dřevinami, je nutné přetravnění a dohnojení trávníků, velká část dřevin je přestárlá. Jsou nutné radikální prořezávky a výsadba nových stromů (týká se ovocných i okrasných dřevin, včetně habrové aleje).

Horní sad je celkově zanedbaný, je opět nutná především obměna dřevin a dosadba nových druhů.

Lesní část zatím nebyla podrobněji rozebírána, ale zde je přepokládána spíše částečná prořezávka (velké množství dubů) a případné dovybavení mobiliářem (lavičky, odpadkové koše) tak, jako v celé zahradě. Kaple Vojtěška má vlastní zdroj vody (pramen potoka Brusnice), který by měl být také revitalizován a využit pro závlahu oranžérie a letniček v Klauzurní zahradě. Předpokládá se i využití v současnosti nevyužívaného lavatoria jako zásobníku vody. Obvodové zdi, které byly poškozeny v druhé polovině 20. století betonovým nástřikem, jsou převážně z opuky, pojivem je hlína.

Rozpočet
Celkový předběžný rozpočet je cca 100 mil. Kč.

Závěry a postup dalších prací
Revitalizace klášterní zahrady bude financovatelná z Operačního programu Praha – Konkurenceschopnost, konkrétně Osa 1.4. – Revitalizace zanedbaných území. Projekt by byl předložen jako celek, ale práce i financování by běželo v několika etapách rozdělených cca do šesti let.

Financování
Projekty z tohoto programu jsou hrazené z 85% z fondů EU, zbylých 15% hradí předkladatel projektu. Na financování by se podílela městská část 7,5% z celkového objemu investice (cca 7,5 mil. Kč). Břevnovský klášter by hradil zpracování projektu a podklady nutné k podání žádosti.

Časový harmonogram
Předložení projektu - listopad / prosinec r. 2007
Následné čerpání z fondů EU bude probíhat ve dvou etapách:
2008 - 2010: 68 mil. Kč
2011 - 2013: 32 mil. Kč

Plánované ukončení prací a slavnostní otevření veřejnosti r. 2013.

Související články

Projekt byl zadán v roce 2022 na základě dohody investorů v území (provozovatelů) a městské části. Následně byla zadána studie, která měla za úkol zkoordinovat všechny záměry v území, zejména dopravního charakteru, navázat na studii hlavního města Baba 1932 a především nalézt dopravní řešení křižovatky Na Štáhlavce/ Matějská/ Šárecká, která byla dvakrát neúspěšně řešena v rámci projektu TSK – Rekonstrukce Šárecké ulice.

Celý článek26. 2. 2024