Živnost za 12 minut

O změnách v podnikání, které s sebou od začátku července přinesla novela živnostenského zákona, se včera přesvědčil ministr průmyslu a obchodu Martin Říman, jenž navštívil Živnostenský odbor Prahy 6.
Hlavní foto

O tom že získání živnostenského oprávnění je jednodušší, se přímo na místě přesvědčil ministr průmyslu a obchodu Martin Říman doprovázený starostou Prahy 6 Tomášem Chalupou. Ministr Říman se coby klient snažil získat živnostenské oprávnění. Během 12ti minut držel v ruce výpis, dokonce i s nezbytným kulatým razítkem.

“Sám jsem očekával zhruba dvakrát tak dlouhou dobu. Pokud to bude takto fungovat vždy a všude, je to skvělé,“ zhodnotil elektronické postupy ministr Říman. Během dvanácti minut totiž úřednice stihla dálkovým přístupem zkontrolovat všechny příslušné rejstříky a databáze, kde se žadatel zkontroluje, zda je vůbec oprávněný živnostenský list dostat. “Jediná vada na kráse je vlastně to závěrečné pověstné kulaté razítko. To zatím elektronické není. Ale co by to bylo za úřad, kdyby přišel i o razítko,“ komentoval s nadsázkou elektronický úřední postup starosta Tomáš Chalupa.

Ministr i starosta poté podepsali Ocenění za vstřícný přístup vůči podnikatelům a živnostníkům, které předali vedoucímu Živnostenského úřadu Milanu Svítkovi. „Ocenění chápeme jako vyjádření poděkování celému týmu živnostenského odboru, který se vždy snažil vytvořit pro místní začínající, ale i dlouhodobé podnikatele partnerské prostředí, kam každý může přijít nejen z povinnosti, ale i pro radu,“ řekl Svítek.

Mezi novinky ulehčující podnikání patří například redukce počtu živností z 265 na 126 oborů a zavedení pouze jedné volné živnosti. Redukuje se i počet formulářů k žádosti o živnostenský list - místo dosavadních 19 listů bude mít nová žádost pouze dvě strany.

Další informace
Elektronické ohlášení živnosti je rychlejší

Videoreportáž ZDE

Související články