Ženy ve službě se musí osvědčit stejně jako muži strážníci

Stejné nároky jako na muže se kladou při fyzických testech a následně například při střelecké přípravě u Městské policie v Praze 6 na ženy strážnice.
Hlavní foto

Na bezchybné provedení zkoušek dohlížejí podle ředitele Městské policie v Praze 6 Viktora Richtera specialisté z ministerstva vnitra. „Na obvodním ředitelství slouží sedmadevadesát strážníků z toho osm žen,“ uvedl Richter s tím, že tři strážnice pracují přímo v terénu.

Na ulicích většinou občané potkají v hlídkách smíšené páry, během nočních směn by podle Viktora Richtera ani nebylo taktické, pokud by se hlídka skládala pouze z žen.
„I když v minulosti jsme měli dokonce jednu autohlídku složenou pouze ze strážnic a nikdy žádný problém ohledně jejich bezpečnosti při nočních směnách nenastal. Strážnice okrskářky mohou sloužit jak společně nebo se strážníkem,“ poznamenal Richter. Doplnil, že záleží přímo na konkrétních úkolech nebo na položení jejich okrsku.

Ženy v terénu mají podle Richtera oproti svým mužským protějškům jednu výhodu. Při řešení přestupků má mnoho mužů v sobě úctu k slabšímu a jemnějšímu pohlaví a jednání probíhají klidněji. Najdou se ale bohužel i výjimky, kdy si muži neberou servítky ani před ženou strážnicí. 

Podle starosty Prahy 6 Tomáše Chalupy je výhodou žen v uniformách, že na občany působí více uklidňujícím dojmem, než jejich mužští kolegové. „Při projednávání případů a při přesvědčování má z psychologického hlediska lepší postavení žena. Strážnice také dokáží lépe reagovat v citlivých otázkách a ve vyhrocených emocionálních situacích, například při pomoci nešťastné ženě, které se ztratilo dítě,“ zakončil Chalupa.

Napadl ženu kvůli dítěti
Napadení svým bývalým druhem oznámila poslední březnový den žena strážníkům z Prahy 6. Muž jí nechtěl vrátit jejich nezletilého syna. „Hlídce sdělila směr jeho odchodu a hned ze nejbližším rohem se podařilo muže dopadnout. Jeden strážník doprovodil ženu s nezletilým synem do místa bydliště a druhý strážník vyzval muže k prokázání totožnosti a požadoval vysvětlení, zda se oznámení zakládá na pravdě,“ poznamenala zástupkyně obvodního ředitele Městské policie v Praze 6 Michaela Roháčková. Na místo následně přijela další hlídka a vrátila se i žena, jež napadení ohlásila. Ve chvíli, kdy ji muž podle Roháčkové spatřil, začal ženu slovně urážet a chystal se ji opět napadnout. „Strážník se mu snažil zastoupit cestu, ale muž ho odstrčil a chtěl napadnout i jeho. Proti agresivnímu jedinci následně zasáhli ostatní strážníci a nasadili mu pouta. Nakonec jej převzala Policie České republiky,“ doplnila Roháčková.

Strážníci z Prahy 6 zadrželi hledaného
Popíjení alkoholu na veřejnosti se stalo osudné muži, který byl hledaný po celém území České republiky. Hlídka městské police Prahy 6 ho zadržela 16. března na Vítězném náměstí. „Muž hlídce bez potíží předložil doklady. Strážníci jej přesto prověřili v databázi hledaných obyvatel a vyplatilo se to,“ poznamenala zástupkyně obvodního ředitele Městské policie v Praze 6 Michaela Roháčková. Muže si převzala Policie České republiky.

Související články