Základní škola nám. Svobody má po letech vlastní kuchyni

Komplex dvou základních škol v Bubenči – ZŠ E. Destinnové a ZŠ nám. Svobody 2 řadu let sdílel jedinou školní kuchyni, kde se vařilo pro žáky a personál obou škol. Protože však Praha 6 navýšila kapacitu obou institucí, bylo jasné, že obě potřebují plnohodnotnou kuchyni.

Hlavní foto nová kuchyně ZŠ nám. Svobody

Na začátku loňského školního roku se obě školy rozrostly o nové třídy umístěné v půdní vestavbě. To vyvolalo další nutné investice, a to vybudování vlastní kuchyně v ZŠ nám. Svobody 2 a rozšíření jídelen v obou školách.

„Přibylo žáků a přibylo strávníků, takže přestávalo mít logiku, aby v jedné škole byla kuchyně a ve druhé pouze výdejna. Vnímám to jako určitou emancipaci školy, která si nyní může sama rozhodovat, jak bude koncipovat stravování,“ říká místostarostka pro školství Mariana Čapková. Její slova potvrzuje i ředitelka školy Michaela Rybářová: „Škola se již zapojila do projektů v oblasti zdravého stravování a připravujeme spolupráci s nutriční poradkyní.“

Nová školní kuchyně v ZŠ nám. Svobody je postavena na kapacitu 800 jídel, aktuálně vaří kolem 600 obědů denně. V rámci stavby se zrekonstruovalo i zázemí pro kuchařky. V sousední ZŠ Emy Destinnové byla zvětšena jídelna o prostor bývalé šatny a přibyl únikový východ do dvora.
Stavba trvala od července do října 2023 a Praha 6 za ni zaplatila 36 mil. Kč bez DPH.

Související články

U příležitosti Dne učitelů Praha 6 pravidelně oceňuje své nejlepší učitele ze svých základních i mateřských škol. Titul Vynikající učitel na návrh svých ředitelů přebírají pedagogové, kteří do své náročné práce přinášejí něco navíc, ať už jsou to atraktivní metody práce, inovace, spolupráce s dalšími institucemi, integrace znevýhodněných žáků nebo vytvářejí inspirativní prostředí pro žáky i kolegy.  

Celý článek28. 3. 2024